PANCAR ÜRETİCİSİNİN `YÜKÜNÜ` TEKNOLOJİ SIRTLIYOR

Türk çiftçisi, tarım alet ve ekipmanlarının gelişmesiyle şeker pancarı üretiminde 1 ayda yapılan hasadı bir günde tamamlamanın keyfini çıkarıyor.

Anadolu'nun tarımsal üretimin en önemli ürünlerinin başında gelen şeker pancarında hasat devam ediyor. Türkiye'nin hububat ambarı Konya, şeker pancarı üretiminde de birinci sırada yer alıyor.

Türkiye'nin şeker ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Konya Ovası'nda, 740 bin hektar arazide 5 milyon tonun üzerinde üretim yapılıyor.

Dekarında üretim ortalamasının 8 ton civarında gerçekleştiği şeker pancarı, çiftçinin en önemli geçim kaynağı olmasının yanında, yetiştirmesinde ve hasadında üreticiye ağır yük bindiriyordu.

Son on yıl içerisinde alım gücünün artması, devlet destekli makineleşme, teknolojik gelişmeler ve tarımsal mekanizasyonun ilerlemesiyle çiftçi, bir ay süren iş yükünü neredeyse bir güne indirdi.

Günde 5 ila 20 dekar alanda söküm işlemi gerçekleştiren makinelerle çiftçiler, hem zamandan hem de ağır iş yükünden kurtulmuş olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Traktör arkasına takılan pancar sökme makinesiyle 40 dekarlık alanda yetiştirdiği pancarın hasadına besmele çekerek başlayan Gözlü, makinesinin günlük bakımını yaptıktan sonra tarlasına giriyor.

Toprağın 20 santimetre içinden giden söküm bıçağı, kökünden çıkardığı pancarı makine içindeki dolaba, oradan da bant sistemiyle depoya aktarıyor.

"Elimizi bile değmiyoruz"

Sıralı ekilen pancarı gidiş-dönüş yaparak deposuna dolduran Yavuz Gözlü, yaklaşık 2 ton pancarı römorka döktükten sonra kaldığı yerden tarladaki izine düşüyor.

Gözlü, geçmiş yıllarda sökümün, "gelberi" ve "atmaca" adı verilen ekipmanla yapıldığını söyledi.

Pancarı bir kişinin söktüğünü, 4-5 işçinin de yaprakları ve çamurunu temizleyerek sökülenleri topladığını aktaran Gözlü, belirli bölgede toplanan pancarın daha sonra "atkı" ve "dirgen" adı verilen aletlerle römorklara yüklendiğini dile getirdi.

 

Anadolu Ajansı
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.