PAMUKTA ZOR SEZON UYARISI

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz ve Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar'ın gündemi pamuk oldu. Kocagöz,  Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşlarının tarım ürünlerine sıçradığını ve ABD menşeli pamuğun 65 sente gerilediğini belirterek, "Sıfır gümrükle Türkiye'ye gelen ABD pamuğu, yerli pamuğu bitirir" uyarısında bulunurken İyiyuarlar ise sanayicinin yerli pamuk yerine ithal pamuğa yönelmesini riyakarlık olarak nitelendirdi.

Pamuk üretiminin son 10 yılda 400 bin tondan 1 milyon tona çıktığını, tekstilci ve sanayicinin iç pazarda ucuz ve kaliteli pamuk tedarik eder hale geldiğini kaydeden Kocagöz, "Çin ile olan anlaşmazlık sonrası 85 sentten 65 sente gerileyen ABD pamuğu sıfır gümrük ile Türkiye'ye giriyor. Ancak daha önemlisi ABD, Çin ile olan anlaşmazılığının neticesinde ABD'li üreticilerin fiyatlardan dolayı mağdur olduğu belirterek 16 milyar dolar destek paketi açıkladı. Bu 16 milyar dolardan da en büyük payı pamuk alıyor. Sonuçta, verdiğimiz emekler ve 10 yılda alınan yol 1 yılda tükenebilir" dedi.

GEÇEN YILIN PRİMLERİ ÖDENMEDİ

İç piyasada pamuk fiyatının 9- 10 lira arasında olduğunu, maliyetin ise 12.5 lira olduğu bilgisini veren Kocagöz, "Karşınızda diğer ülkelere pamuk satmak isteyen ve üreticisine 16 milyar dolarlık destek veren bir ülke var. Bu durumda herkes kendi stratejisini belirliyor. Bizim de kendi stratejimizi belirlememiz lazım. Ancak ne yazık ki 2019- 20 sezonu için ekilen ve hasat edilen pamukların destekleme miktarları ilan edilmediği gibi üreticiye 2018 yılı priminin yüzde 30'u halen ödenmedi" diye konuştu.

SANAYİCİ KENDİ AYAĞINA KURŞUN SIKMASIN

Olayın bir başka tarafını da tekstil sanayicilerinin oluşturduğunu kaydeden Kocagöz şöyle devam etti, "Sanayici 10 yıl boyunca artırılan kendi arka bahçesinde yapılan üretim artışını bir fırsat olarak biliyor bu düşen fiyatları da kendi maliyetlerine yansıtarak karını artırmaktan başka hiçbir gözle görmüyor. Uzun vadeli düşünen yok ve bu yüzden de adeta yurtdışında oluşan bu olumsuzlukla birlikte hareket eder duruma geldi. Buradan uyarmış olalım. Eğer önlem alınmazsa, sanayicimizde bu işi uzun vadeli olarak görmezse pamuk üretimimiz tekrar 400- 500 bin tonlara geri döner. Ondan sonra pamuk fiyatları 100 sente çıktığında da oradan almak zorunda kalırlar.

MAALESEF TEKSTİLCİMİZ RİKAYAR

İTB Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar da şartlar böyle sürdüğü takdirde pamukta kötü bir sonbahar yaşanacağı uyarısında bulundu. "Geçtiğimiz sene kur artışından ve dünyadaki pamuk fiyatlarının artışından dolayı iç piyasada pamuk fiyatları 12 lira seviyesine ulaştı ve o hızla dikim yapıldı" şeklinde konuşan İyiuyarlar, takip eden süreçte doların düşmesine rağmen gübre, tohum, ilaç gibi maliyet kalemlerindeki fiyatların geri gelmediğini hatırlattı. İyiuyarlar, " Şu an için yaptığımız hesaplamalara göre dekar maliyeti 2 bin 200 TL. Bugün üretici dekardan 500 kg'nin üzerinde pamuk alsa kg'sini 4 liranın üzerinde satması lazım. Şu anki fiyatlar 3.85- 3.90. Piyasa şartları geri giderse dilim varmıyor ama rahmetliyi hep beraber gömelim gibi bir durum geliyor" diye konuştu.

Tekstilcinin ucuz hammadde peşinde yerli pamuğu gözardı emesini eleştiren İyiuyarlar, "Maalesef tekstilcimiz riyakar. Üretim 1 milyon tona çıksın. Yerli üretim, yerli pamuk almaya hevesliyiz diyorlar ama 10 kuruş aşağı bulduğunda Yunan malını almaktan çekinmiyorlar. Bu biraz kuraldışı maalesef. Kendi menfaatlerini değil, ülkenin, üreticinin menfaatini düşünmeliler" dedi.

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.