PAMUKTA MAKİNELEŞME HASADI ARTIRDI

Son yıllarda Diyarbakır'da giderek yaygınlaşan pamuk hasadının makineyle yapılması hasadı artırdı.

Son yıllarda Diyarbakır'da giderek yaygınlaşan pamuk hasadının makineyle yapılması hasadı artırdı.
Pamuk hasadının yapıldığı bugünlerde üreticiler son yıllarda hasadı makineyle yapması ürünün artırmasıyla beraber, pamuğun kalitesini de artırdı. Diyarbakır'da son yıllarda maniyle hasadın yapılması yaygınlaşıyor. 420 bin dekarlık pamuk ekim alanına sahip olan Diyarbakır'da ekim alanlarının yüzde 60'ı makinelerle sağlanıyor. Makine ile hasadın yapılması hem zaman hem de işçilik açısından büyük bir avantaj oluşturduğunu aktaran Diyarbakır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır'da 185 adet pamuk toplama makinesinin olduğunu söyledi. Gün geçtikçe makineyle hasadı tercihin artığını ifade eden Atalar, bu yöntemle pamuk üretiminde maliyetin de azalmasını dikkat çekti. Atalar, "Diyarbakır'da pamuk hasadı şuan devam ediyor. Bu yıl 420 bin dekarlık pamuk ekim alanımız mevcut. Bunun yüzde 60'a yakın oranda hasadı tamamlandı. Diyarbakır'daki pamuk ekim alanının yüzde 60'ı makinelerle yapılıyor. Makineli tarıma elverişli olmayan, engebeli, taşlık alanlar dışında tüm ekim alanları makinelerle hasadı yapılıyor. Makineyle hasadın yapılması hem zaman hem de işçilik yönüyle büyük bir avantaj sağlıyor. Aynı zamanda maliyetin de azalmasını sağlıyor. Diyarbakır'da şuan 185 adet pamuk toplama makinesi mevcut. Diyarbakır'da gün geçtikçe pamuk hasadının makineyle yapılıyor" dedi."PAMUKTA VERİMLİ BİR YIL YAŞIYORUZ"

Diyarbakır'da bu yılki pamuk hasadını da değerlendiren Atalar, son yıllara oranla verimli bir yıl yaşandığını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın pamuk üreticilerine sağladığı desteğin çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten Atalar, "Bu yıl pamukta iyi bir verim yılını yaşıyoruz. 1 dekarda ortalama 400 ila 600 kilogram pamuk elde ediliyor. Tabi bu oran bölge ve ilçelere göre değişmektedir. Ortalama 500 kilogram verim elde ediyoruz. Bakanlığımızın pamuk destekleme primi ise, kilogram başına 55 kuruş destekleme yapılacak. Yani ortalama 1 dekar için yaklaşık 300 lira destekleme verilecek. Bu desteklemeyle pamukta yapılan masrafların büyük bir kısmını karşılanmasına neden oluyor. Diyarbakır pamuğunun lif kalitesi ve uzunluğu yönde en çok tercih edilenlerin arasında yer alıyor. Pamuğumuz tekstil sektöründe tercih ediliyor. Diyarbakır'da gün geçtikçe pamuk hasadının makineyle yapılıyor" şeklinde konuştu.

Diyarbakır'da 2 bin 500 dönümlük arazisinde pamuk üretimi yapan Mehmet Atik, son yıllarda pamuk hasadını makineyle yapması hem kalitenin hem de ürünün artmasına neden olduğunu ifade ederek, bu yıl pamukta iyi bir verim elde ettiklerini dile getirdi. - DİYARBAKIR

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.