İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, cari fazlalık arz eden ve tekstil sektörünün hammaddesi olan pamuğun ithal edilmesinin tarım ülkesi olan Türkiye'yi etkilediğini bildirdi.
Kestelli, dünya pamuk fiyatlarının son yılların en düşük seviyelerine gerilemesi nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, gerilemedeki en büyük nedenin gittikçe artan dünya devir stoğu olduğunu belirtti.
Devir stoğunda Çin'in başrolü üstlendiğine işaret eden Kestelli, Çin'in pamuk ithalatına kota koyma kararının pamuk fiyatlarının dibe vurmasına sebep olduğuna değindi.
Türkiye'de tekstil sektörünün tükettiği yıllık ortalama 1,5 milyon ton lif pamuğun yarısının ithal edildiğine, dolayısı ile ülke içindeki pamuk fiyatlarının dünya pamuk fiyatları ile paralel seyretmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken Kestelli, açıklamasında şunları kaydetti:
"Cari fazlalık arz eden ve tekstil sektörünün hammaddesi olan pamuğu ithal etmemiz, bir tarım ülkesi olarak bizleri derinden etkiliyor. Böyle bir ortamda pamuk üreticilerimiz ciddi bir mücadelenin içindedir. Pamuk üretiminin sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyen en önemli unsur ise üretim maliyetlerinin yüksek olmasıdır."
Açıklamada, görüşlerine yer verilen İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve pamuk üreticisi Şeref İyiuyarlar ise sürdürülebilir pamuk üretimi için 55 kuruşluk prim miktarının ne teşvik edici ne de yeterli olduğunu bildirdi.
İyiuyarlar, çözümün pamuk üretiminde kullanılan mazot, gübre, ilaç gibi girdilerin desteklenmesi ve 2014 yılı mahsülü için üreticiye ödenen primin 75 kuruşa çıkarılmasıyla mümkün olacağını vurguladı.
Dünya