Dünyanın en önemli pamuk üreticilerinden biri olan Türkiye'de pamuk ekim alanlarının son 10 yılda neredeyse %50 azaldığı, üretim ve rekoltedeki azalmaya bağlı olarak pamuk ihtiyacının ancak üçte birini üretebilen Türkiye'nin yıllık pamuk ithalatının, 1.7 milyar dolara ulaştığı bildirildi.
Ülkemiz tekstil ve hazır giyim sektörünün temel girdilerinden pamuğun, petrol ya da su gibi stratejik bir hammadde olduğuna dikkat çeken Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD), Türkiye’nin pamuk üretiminde yurt içi talebi karşılayacak miktarda gerekli tarımsal potansiyele fazlasıyla sahip olduğunun altını çiziyor.
Türkiye’nin dünya genelindeki en nitelikli pamuk üreticilerinden biri olduğunu belirten TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, “Ortalama tarla verimimiz; GDO’lu tohumla üretim yapmakta olan, ayrıca tarla büyüklükleri ve sulama koşulları ülkemizle karşılaştırılamayacak ölçüde daha iyi olan, dünya birincisi Avustralya’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Ülkemiz üreticisinin bu başarısına ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın vermiş olduğu destekleme primine rağmen ülkemiz pamuk üretiminin azalma tehdidiyle karşı karşıya kalması üzerinde önemle durulması gereken bir konudur” dedi.
Pamuk Yerli pamuk üretimi 4 milyon tona çıkarılmalı
Yerli pamuk kullanan sanayicilerin desteklenmesi ve pamuk kalitesinin iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Küçükçalık, Türkiye ekonomisi için büyük öneme sahip olan ve hammadde olarak yaklaşık %60 oranında pamuk kullanan ev tekstili sektörünün de buna bağlı olarak küresel pazardaki konumunun güçleneceğini kaydetti.
Türkiye’nin 2002 yılındaki pamuk üretimi 850 bin ton iken, 2012’de bu miktarın 550 bin tona gerilediğine dikkat çeken Küçükçalık, “Türkiye’nin yıllık pamuk ihtiyacı yaklaşık 1.7 milyon ton olup, geçtiğimiz yıl 550 bin ton kadar pamuk üretimi gerçekleşti. Verim, kalite ve ürün çeşitliliği bakımından ülkemiz, tarım ve tarıma dayalı diğer sektörler için büyük avantajlar sunan topraklara sahip. Üstelik Türkiye, tarım sektöründeki bilinç düzeyini artırmaya devam ettikçe ürettiği katma değeri daha da önemli seviyelere taşıyacak potansiyelde. Bu nedenle hedefimiz orta vadede 2 milyon ton, 2023 yılı itibariyle de 4 milyon ton olmalıdır” diye konuştu.
Gıda Hattı