PAMUK İTHALATI 1.7 MİLYAR DOLAR

Dünyanın en önemli pamuk üreticilerinden biri olan Türkiye'de pamuk ekim alanları son 10 yılda neredeyse yüzde 50 azaldı.

Ülkemiz tekstil ve hazır giyim sektörünün temel girdilerinden pamuğun, petrol ya da su gibi stratejik bir hammadde olduğunu ifade eden Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD), Türkiye’nin pamuk üretiminde yurt içi talebi karşılayacak miktarda gerekli tarımsal potansiyele fazlasıyla sahip olduğunun altını çiziyor
 
Türk ev tekstili pazarının nabzını tutan TETSİAD, son 15 yıldır pamuk üretim ve rekoltesinin önemli ölçüde azaldığına ve bu düşüşün ev tekstili sektörünü olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Pamuk ihtiyacının ancak üçte birini üretebilen Türkiye, her yıl 1.7 milyar doları pamuk ithalatına harcıyor. Türkiye’nin dünya genelindeki en nitelikli pamuk üreticilerinden biri olduğunu söyleyen TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, “Ortalama tarla verimimiz; GDO'lu tohumla üretim yapmakta olan, ayrıca tarla büyüklükleri ve sulama koşulları ülkemizle karşılaştırılamayacak ölçüde daha iyi olan, dünya birincisi Avustralya'nın ardından ikinci sırada yer alıyor.  Ülkemiz üreticisinin bu başarısına ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın vermiş olduğu destekleme primine rağmen ülkemiz pamuk üretiminin azalma tehdidiyle karşı karşıya kalması üzerinde önemle durulması gereken bir konudur” diyor.
 
YERLİ PAMUK ÜRETİMİ 2023 YILI İTİBARİYLE 4 MİLYON TONA ÇIKARILMALI

Yerli pamuk kullanan sanayicilerin desteklenmesi ve pamuk kalitesinin iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Küçükçalık, Türkiye ekonomisi için çok büyük öneme sahip olan ve hammadde olarak yaklaşık yüzde 60 oranında pamuk kullanan ev tekstili sektörünün de buna bağlı olarak küresel pazardaki konumunun güçleneceğini belirtiyor. Türkiye’nin 2002 yılındaki pamuk üretiminin 850 bin ton iken, 2012’de bu miktarın 550 bin tona gerilediğine dikkat çeken Yaşar Küçükçalık şöyle devam ediyor: ”Türkiye’nin yıllık pamuk ihtiyacı yaklaşık 1.7 milyon ton olup,  geçtiğimiz yıl 550 bin ton kadar pamuk üretimi gerçekleşti. Verim, kalite ve ürün çeşitliliği bakımından ülkemiz, tarım ve tarıma dayalı diğer sektörler için büyük avantajlar sunan topraklara sahip. Üstelik Türkiye, tarım sektöründeki bilinç düzeyini artırmaya devam ettikçe ürettiği katma değeri daha da önemli seviyelere taşıyacak potansiyelde. Bu nedenle hedefimiz orta vadede 2 milyon ton, 2023 yılı itibariyle de 4 milyon ton olmalıdır”.

Günaydın Aliağa
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.