İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, "Ankara'da kulislerde pamuğa çok prim veriyoruz. O yüzden ne kadar vereceğiz bilmiyorum ama vermesek daha iyi söylentisi dillendiriliyor. Bu söylemler işi tamamıyla bitirir" uyarısında bulundu.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, "Ankara'da kulislerde pamuğa çok prim veriyoruz. O yüzden ne kadar vereceğiz bilmiyorum ama vermesek daha iyi söylentisi dillendiriliyor. Bu söylemler işi tamamıyla bitirir" uyarısında bulundu.
Kurulduğu 127 yıldan bu yana sözün senet yerine geçtiği İzmir Ticaret Borsası'na güncelleme çağrısı geldi. Bu çağrıyı yapan da Borsa Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak oldu. Uçak, " 127 yıllık anlayışı güncellememiz lazım. Söz senettir aldık kardeşim biz öderiz. Yok böyle bir dünya. Bugün 100 kon pamuk 1 milyon lira. Bunun garantörü kim? Yok. O zaman bu sistemi değiştirelim Gelenekten geliyoruz ama geleceğe de gözümüz kapalı gitmeyelim yani" dedi.
Temmuz ayı meclis toplantısında konuşan Bülent Uçak, pamuk tarımında ciddi sıkıntıların olduğu bir döneme girildiğini söyledi. Tarım İl müdürlüklerinnin görevini yapmadığını, masabaşından saha ile ilgili kararlar verdiklerini kaydeden Uçak, "Bazı kararlar alınırken maalesef önce karar alınıyor, sonra o kararın yanlışlığı anlaşılıyor. Sonra o karar geri dönülüyor. Mesela Büyük Menderes Havzası'ndaki Bağarası, Atburgazı'nda münavebe diyorlar. Orada ne ekelim. Yol göstersinler. Onu ekelim. Oradaki tuzluluk oranı o kadar yüksek ki orada istediğiniz her ürünü yetiştiremezsiniz. Böyle bir sorun var. Bunun alanda görmek mümkün, Oraya inmek lazım" dedi.
BUĞDAY' A VAR PAMUK'A YOK
Uçak ayrıca ithal buğdayla üretim yapılması halinde yüzde 50 yerli buğday kullanma şartı olduğunu hatırlatarak, "Pamuğu koruyan böyle bir şartta yok. Söke Ovası'nda pamuk toplamak için tanesi 350 bin dolarlık makineler tavuk kümesi yapmak için almadık ki? Önümüzdeki yılın primleri açıklanmadı. Ne üreteceğimi ne kadara satacağımı bilmiyorum. Böyle bir yaklaşım olmaz. Yurtdışındaki fiyatlar baz alınıyor. Ama yurtdışındaki girdi maliyetlerindeki sübvansiyonlar, destekler uygulanmıyor ki. Bunlar çok önemli noktalar ve çok büyük sıkıntılar yaşayacağız. Bunun yanında Borsa olarak, 127 yıllık anlayışı güncellememiz lazım. Söz senettir aldık kardeşim biz öderiz. Yok böyle bir dünya. Bugün 100 kon pamuk 1 milyon lira. Bunun garantörü kim? Yok. Ha o zaman bu sistemi değiştirelim" diye konuştu.
TAKASBANK İŞLEVİ GÖRSÜN
İTB'nin bir üst kurum hüviyetine bürünerek Takasbank görevi gören bir kurum haline gelmesini öneren Uçak şöyle devam etti, "Buradan mübayaa yapan alıcılar için belli bir limit konulsun. Ayda bin ton pamuk alan varsa 10 milyon TL'lik teminat versin. Satıcı firma da olası değişiklikte ya da malı teslim etmeme noktasındaki riski adına 1 milyon liralık teminat versin. Bu alım satımlar borsada yapılırken teminatlı mı teminatsız mı diye sorulsun. Bu işin önü söz, arkası para oldu. Gelenekten geliyoruz ama geleceğe de gözümüz kapalı gitmeyelim yani. Önümüz sonbahar çok büyük sıkıntılar görüyorum. Kendi adıma söylüyorum bunları. Kimsenin cari hesabını bilemem ki ne kadar kredi kullandığını, ne kadar vergi ödediğini, kimin nereye ne kadar borcu olduğunu takip edemem. 40 yıl öder, senin sattığın birgün ödemez. Bunları da güncelleştirme adına yapmamız gerektiğini düşünüyorum."
PRİM VERİLMEZSE FELAKET OLUR
Konuşmasının devamında emanet sisteminin acilen bitirilmesini isteyen Uçak, "Ankara'da kulislerde pamuğa çok prim veriyoruz. O yüzden ne kadar vereceğiz bilmiyorum ama vermesek daha iyi söylentisi dillendiriliyor. Bu söylemler işi tamamıyla bitirir. Tüm paydaşlara sesleniyorum. Harcadığımız emek heba olmasın. O nedenle sorunlara kulak versinler" dedi.