PAMUK ÜRETİCİSİNİN KIRMIZI ÖRÜMCEK KABUSU

Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Menemen Ovası'nda görülen "kırmızı örümcek", çiftçileri zor durumda bıraktı.

Tarım zararlısı nedeniyle yüzde 80'lere ulaşan verim kaybına uğrayan pamuk çiftçisi, zararlarının giderilmesi için sorunun "doğal afet" kapsamına alınmasını ve borçlarının ertelenmesini istiyor.

Soruna çare arayan Menemenli üreticiler, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gönderilen analiz sonuçlarını bekliyor. Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, İzmir'in en iyi pamuğunun Menemen Ovası'nda yetiştiğini söyledi. Ovada daha değişik ürünler denediklerini ancak hiçbirinden pamuk kadar verim alamadıklarını ifade eden Karagöl, bu sezon tarlada görülen kırmızı örümceğin ise çiftçinin moralini bozduğunu dile getirdi. Menemen'de 120 bin dönüm alanda pamuk ekimi yapıldığı anımsatan Karagöl, şöyle konuştu: "Söz konusu rakam toplam arazisinin yüzde 60'ına denk geliyor ki bu aslında çiftçinin pamuğa ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Pamukta dekar başına ortalama 600 kilogram ürün alıyoruz ancak ağustos ayının başında rastladığımız kırmızı örümcek ise bu sezon verimi çok kötü etkiledi. Dönem dönem bazı hastalıklar çıkıyor. Bu yıl normal ilaçlamalarımızı yaptık ama kırmızı örümceğe çare bulamadık. Bazı tarlalarda kozalar atılmış gibi. Bazı tarlalardaki verim kaybı yüzde 80'lerde. Bu nedenle dekar başına 120-150 kilogram pamuk alacağız gibi gözüküyor."

ANALİZ SONUÇLARI BEKLENİYOR 

Karagöl, hastalık görülen tarlalardan aldıkları numuneleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gönderildiğini kaydetti. Gelecek yıl kırmızı örümcek konusunda eğitim vereceklerini anlatan Karagöl, "Hastalıklarla mücadele çok önemli çünkü aslında kayıp ülkenin oluyor. Pamuk stratejik bir ürün ve herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Devletimizden beklentimiz var. Kırmızı örümce nedeniyle verim alamayan çiftçilerin tarlalarına 'doğal afet görmüş' gibi muamele yapılabilir. Bakanlığımızdan bu konuda destek bekliyoruz. En azından borçların ertelenmesi hususu gündeme gelebilir." şeklinde konuştu. Pamukta kilogram başı 1 lira 25 kuruş gibi destek primi beklentisi oluştuğuna dikkati çeken Karagöl, üzüm ve fındıkta olduğu gibi bu üründe de müdahil alım seçeneğinin gündeme gelebileceğini sözlerine ekledi.

KIRMIZI ÖRÜMCEKLERIN TANIMI VE YAŞAYIŞI

Tanımı Yaşayışı
. Her iki türün erginlerinde bir çift siyah leke bulunur ve 4 çift bacaklıdırlar.
. Her iki türün yumurtası küre şeklinde olup, çapı 0,1 mm kadardır.
. Yumurtanın rengi önceleri şeffaf ve beyaz, açılmaya yafan hafif kırmızı ve san renk almaktadır.
. Yumurtadan yeni çıkmış larvanın rengi her iki türde açık sarı ile uçuk kırmızı rengindedir.
. Oval biçiminde olan yeni larvalar beslendikten sonra rengi koyulaşır ve ergine benzerler. Üç çift bacaklı olan larva döneminde vücut kıllıdır.
. Her iki türde nimfler 4 çift bacaklıdırlar.
. Tarla kenarlarında, bahçe ve çalılıklardaki yabancı otlarda üremesine devam ederek kışı geçiren kırmızı örümcekler ergin olur olmaz çiftleşir ve bir müddet beslendikten (yazın yaklaşık bir gün) sonra yumurta koymaya başlar.
. Yumurtalarını yaprağın alt yüzüne tek tek bırakır. Yaprak sapma yakın ana damarın çevresinde ve yaprağın kenarlarına doğru damar ortalarına daha yoğun yumurta bırakır.
. Dişiler yapraklar altında önce yumurtalarını içine bırakacakları ağlarını örerler.
. Ağların çokluğu Kırmızı örümcek populasyonunun yoğun olduğunu gösterir. Bir dişi ömrü boyunca 100 - 150 yumurta bırakır.
. iklimin gidişine ve bölgelere göre bir neslini 10-20 günde tamamlar ve yılda 10-20 döl verebilir.

Zarar Şekli ve Yayılışı

. Kırmızı örümcek yaprakta varlığını, yaprağın önce sararıp sonra kızarması ile belli eder.
. İlk sararmalar yaprağa üstten bakıldığında, serpiştirilmiş sarı noktalar şeklinde görülür, daha sonra yaprağın bir bölümü veya tamamı homojen olarak kızarır.

Zarar Şekli

. Zararlı tarafından emilerek rengi değişen yapraklar kolayca fark edilebilir.
. Bitkide taraklanmadan önce yoğunluk kazanırsa, yaprakların kurumasına veya kızarmasına neden olarak bitkinin beslenmesini yavaşlatır veya  durdurur. Bunun neticesinde bitki boyu kısa kalır. Bitkide gelişmenin yavaşlaması taraklanmayı geciktirir.
. Taraklanma döneminden sonra populasyonu yükselirse yukarıda açıklandığı gibi yapraklarda zarar yapması yanında tarak, çiçek ve küçük kozalarda da beslenerek bunların daha çabuk dökülmelerine neden olur. 

Kimyasal Mücadele

. Mücadele zamanının tesbiti için sürveye, bitkiler 4-6 yapraklı olduktan sonra başlanır. 40-50 dekarlık pamuk tarlası bir ünite olarak kabul edilir.
. Her ünite yaklaşık 4 bölüme ayrılır. Her bölümde 10-15 adımda bir 25 bitkiden birer yaprak alınmak suretiyle toplam 100 yaprağın arka yüzeyindeki kırmızı örümcekler büyüteçle sayılır.
. Buradan yaprak başına ortalama zararlı sayısı hesaplanır. Yapılan survey sonucunda zararlı yalnız tarla kenarında ve mevzii bulunuyorsa, özellikle erken mevsimde yalnız tarla kenarlarının veya mevzii olarak bulunan yerler spesifik ilaçlarla ilaçlanmalıdır.

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz Toplam: 1, Onay bekleyen: 0.
  1. Emin Eroğlu

    Teoit yani kükürt hülasası atın tabi pamuk görünmeden