ÖZGÜR TAVUKLARDA VERİM DAHA FAZLA

Doğal ortamda yetiştirilen tavukların verimliliği ve yumurta kalitesi artıyor.

 Son zamanlarda organik adı altında satılan tavuklar ve yumurtalar  aslında ne kadar organik? Bu kapsamda son dönemde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlük'leri ve üniversiteler çeşitli çalışmalar yapmaktadır.                                                                                                                


 Tavuk çiftliklerinde türlü işlemlere maruz kalan tavuklar, kalabalık ortamlarda günün büyük bir bölümünü yapay ışıklar altında ve en önemlisi de hayvanların hızlı gelişiminin desteklenmesi amacıyla uygulanan büyüme hormonları, genetik mühendislik ve özel besicilik programlarının etkisiyle yetiştirilen tavuklar, üreticiler için kar niteliği taşıyabilecekken tüketiciler için besleyici nitelikte olmadığı uzmanlar tarafından da doğrulanıyor.                        

 Yeni  geliştirilen sistemler sayesinde normal kafes sistemlerinden ayrılan temel özelliklerle, tavukların doğal davranabilecekleri ve yaşayabilecekleri ortamın oluşturulması sağlanırken her bir yumurtacı tavuk için ayrılan 750 santimetrekare kafesin 600 santimetrekaresi kullanılabilir alan haline geliyor. Serbest gezinmeli sistemde ise kesim yaşı 80 güne (10-12 hafta) kadar çıkmaktadır ve yine bu sürede piliçler 2-2.5 kilo canlı ağırlığa ulaşmaktadır. Sürenin uzaması ve kullanılan hayvanların farklılığı nedeniyle bu piliçler daha uzun bacaklı, etleri kısmen daha koyu, çoğunlukla derileri sarı ve yağlanma düzeyleri daha fazladır. Bu yağlanma nedeniyle de daha lezzetli oldukları kabul edilmektedir. Dış ortama çıkan tavuklar yeşil otlar, böcekler ve diğer doğal maddeleri alabilecek imkana sahip olduklarında yumurtaları da daha sarı renkte olmaktadır.                                                      

 Açık alanda doğal beslenmesinin sağlandığı tavuklar daha mutlu olurken verimlilikleri de artıyor. Öyle ki, 300 adet özgür tavuktan günlük 250 adet yumurta elde edilebilirken hem besleyici değeri yüksek olan yumurtalar hem de sağlıklı tavuklar yetiştirilmiş oluyor. 

                                                                                                                                    

                                                                                                                                              Hayal Senem Sayan

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.