Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, anız yakılmasının zararlarına dikkat çekerek yasağa uymayanların tespiti halinde haklarında kanuni işlem yapılacağı uyarısında bulundu.
Sağlam, "Hububat hasadından sonra ikinci ürün ekimi için kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak amacı ile bölgemiz çiftçisinin geçmişten gelen hasat sonrası anız yakma alışkanlığı kendisine, çevresine ve dolayısıyla yurt ekonomisine büyük zararlar vermektedir" dedi.
Anız yakılması sonucunda oluşan zararlar hakkında da bilgiler veren Sağlam, şunları söyledi:
"Toprağın üst tabakasında faaliyet gösteren ve toprakta verimliliği sağlayan mikroorganizmalar, anızla beraber yanmakta ve toprağı organik madde yönünden zenginleştiren bitki artıkları yok edilerek, üründe verim kaybına yol açmaktadır. Sezonunda ürüne atılan gübrenin bir kısmı bitki sapında (anızda) kalmakta, sürümle tekrar toprağa dönme imkanı var iken, yakılmak suretiyle dönüşüm imkanı yok edilmektedir. Yangın sonucu çıplak kalan araziler rüzgar ve su erozyonuna maruz kalmakta, bu da verimli toprakların kaybına yol açmaktadır. Topraktaki tuzluluk oranı artmakta ve çoraklaşmaya sebep olmaktadır. Kontrol edilemeyen anız yangınları komşu tarladaki mahsule sıçramakta, rüzgarın etkisiyle meskun mahalleri tehdit edecek boyutlara ulaşabilmektedir. Kontrolden çıkan anız yangınları ormanlık ve ağaçlık bölgelere sıçramakta, yetişmesi yıllar süren binlerce ağacın telef olmasına sebep olmaktadır. Çevredeki ağaçların ve ormanların yanmasına sebebiyet verilerek, doğal güzelliklerin ve tatlı su kaynaklarının yok olmasına sebep olmaktadır. Anız yangınları; tarım arazilerinin üzerinden geçmekte olan enerji, iletişim ve haberleşme hatlarının zarar görmesine, dolayısıyla hizmetlerin aksamasına sebep olmaktadır. Anız yakma olayı; havayı kirletmekte, trafikte görüş mesafesini azaltmakta, kontrolsüz durumlarda bazen can ve mal kaybına dahi yol açabilmektedir. Anız yakmakla doğal denge bozulmakta, doğada bulunan faydalı böcekler yok olurken ortama adapte olan zararlı böcekler hızla çoğalmakta, küresel ısınmaya sebebiyet verilmektedir. Yaratılan canlılar yakılarak, gayr-i insani bir iş gerçekleştirilmektedir."
Anız yakılması sonucu oluşan teknik, ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı her yıl olduğu gibi bu yıl da her ne sebeple olursa olsun Bakanlığın talimatları ve Valilik emri gereğince il sınırları dahilinde anızların yakılmasının kesinlikle yasaklandığını bildiren Sağlam, "Bu bağlamda; Anız yakılmasını gören veya duyan çiftçilerimizin derhal idari ve adli mercilere haber vermeleri, anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu ile 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32. (emre aykırı davranış) maddeleri gereğince işlem yapılacaktır" şeklinde konuştu.
Son Dakika