ORMANA MERMER OCAĞI KURULUYOR

Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Yeniköy köyünde bulunan doğal ardıç ormanına mermer ocağı açılıyor.

 Bölgenin en iyi korunan ardıç ormanlarının bulunduğu alanda açılması planlanan mermer ocağının ruhsat sahası yüz hektarlık alanı kapsarken, Isparta Valiliği'nin yanı sıra ilgili bakanlıkların girişimle ilgili olumlu görüş verdiği öğrenildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise 10 Ağustos tarihinde Türkiye'nin gözü gibi koruması gereken ardıç ormanlarını yok edecek proje için ÇED süreci başlatıldığını duyurdu. Yeniden üretebilmek için yıllardır dünyaya örnek olacak projeler yaptığımız ardıç ağaçlarının binlercesi devletin izniyle katledilecek. Mermer ocağı açılması planlanan alan, yüzlerce yıldır bölgede yaşamını sürdüren yılkı atlarının yaşam alanlarının da bitişiğinde yer alıyor.

 Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 10 Ağustos tarihinde yayınladığı duyuruda, Sütçüler ilçesine bağlı Yeniköy köyü sınırlarında bulunan 99,48 hektarlık alanda mermer ocağı açılması için ÇED süreci başlatıldığını açıkladı. Ancak özel bir şirket tarafından işletilmesi planlanan mermer ocağının bulunduğu alanın neredeyse tamamı, bir kısmı asırlık ağaçlardan oluşan ardıç ormanının tam ortasında yer alırken, bölgede yaşayan yüzlerce yılkı atının da yaşam alanına birkaç yüz metre mesafede bulunuyor. Yılda 100 bin metreküp mermer çıkartılması planlanan projeye, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı kurumların yanı sıra Isparta Valiliği de 'uygundur' görüşü verdi.

ARDIÇ ÜRETİMİNDE DEVRİM YAPILAN BÖLGEDE GİRİŞİME TEPKİ VAR

 Isparta'nın en önemli ardıç ormanlarını kapsayan bölgede mermerciliğe izin verilmesi tepki çekerken, yine Isparta'da yıllardır yürütülen bir projeyle Türk ormancılığının en önemli buluşlarından birine imza atılmıştı. Buna göre Isparta Eğirdir'deki Orman Fidanlığında, Orman Yüksek Mühendisi Hazin Cemal Gültekin'in öncülüğünde yürütülen projeyle bugüne kadar yalnızca ardıç kuşunun dışkısında çimlenerek yetişebilen ardıç ağacı, dünyada ilk defa insan eliyle üretilmeye başlandı. Dünya ormancılık tarihine geçen bu buluş sayesinde üretilen ardıç fidanları yangına dayanıklı ağaçlandırma sahalarına dikiliyor. Bölgedeki ardıç ağaçlarından elde edilen tohumlardan yılda yaklaşık 500 binin üzerinde fidan üretilirken, bir yandan da yüzlerce yılda gelişen ardıç ormanlarının mermercilik faaliyetine açılması eleştiri konusu oldu.

ilerihaber
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.