ORGANİK TARIMDA YÜKSELİŞ DÖNEMİ

Organik ürünlere ilgi ve talep tüm dünyada artıyor. Türkiye'de de hem organik tarım yapan çiftçi sayısı hem organik gıda miktarında artış var

Türkiye'deki üretim miktarlarında organiğe geçiş süreci ürünleri dahil, 2002'de 310 bin ton olan toplam üretim, 2014'te 1 milyon 642 bin tona çıktı. Yani yüzde 430'luk bir artış söz konusu. Ekolojik tarım ve ürünlerinin tanınması ve iç pazarda talep oluşmasında, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından 2006 yılında İstanbul'da, Şişli - Feriköy ile başlatılan Yüzde 100 Ekolojik Pazarlar Projesi'nin katkısı büyük.

Türkiye'de yükselişte

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre; 2002'de çiftçi sayısı 12 bin 428 iken bugün 70 bini i aşmış durumda. 2014 ihracat verileri 79 milyon dolara ulaştı. Ürün çeşitliliği de 2013 verilerine göre 213'e yükseldi. IFOAM ve FIBL'in 2014 raporuna göre; Türkiye organik tarım arazisi artışı gösteren 81 ülke arasında da 4. sırada. TUİK 2014 verilerine göre; toplam tarım alanı 23.939.000 hektar alan, organik tarım alanı ise (doğadan toplama hariç) 490 bin hektar. Bu verilere göre, organik tarım yapılan alanların toplam tarım alanlarına oranı yüzde 2.

Ekolojik Pazarlar'la büyüyor

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından 2006 Haziran'ında İstanbul'da, Şişli - Feriköy ile başlatılan Yüzde 100 Ekolojik Pazarlar projesi, ekolojik tarım ve ürünlerinin tanınması ve iç pazarda talep oluşmasında öncü oldu. Bugün 3'ü mevsimsel olarak açılıp kapanan, toplam 17 organik pazardan 7'si Yüzde 100 Ekolojik Pazar markası ve standartları altında yürütülüyor. Yüzde100 Ekolojik Pazarlar; İstanbul'da Şişli, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Kartal; Kayseri'de Kocasinan ve Talas'ta hizmet veriyor.

BirGün
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.