`ORGANİK TARIM NORMAL TARIMDAN DAHA MALİYETLİ`

Eski Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Ecevit, organik tarımın normal tarıma oranla çok daha maliyetli olduğunu belirterek, "Türkiye'de organik tarım, bana biraz slogan gibi geliyor" dedi.

Ünye Ticaret Borsası(ÜTB) tarafından "Organik Fındık Yetiştiriciliği" konulu konferans düzenlendi. ÜTB Konferans Salonu'nda gerçekleşen ve eski Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Ecevit'in konuşmacı olarak katıldığı konferansta Tekkiraz Belediye Başkanı Necdet Yılmaz, AK Parti Ünye İlçe Başkanı Ahmet Çamyar, MHP Ünye İlçe Başkanı Nedim Can, Ünye Milli Eğitim Müdürü Musa Erdem, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen, Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman Atik, Ticaret Odası Başkanı Hasan Şimşek, Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, İl Genel Meclisi Üyesi Fahri Şahin, THK Başkanı İsmail Sarı ile ziraatçılar ve fındık üreticileri hazır bulundu.

Prof. Dr. Osman Ecevit'in özgeçmişinin okunması ile başlayan konferansın açılış konuşmasını ÜTB Başkanı Osman Atik yaptı. Bir sivil toplum kuruluşu sorumluluğu içinde organik tarım ve Ünye'de organik tarım yapılabilir mi sorularına bu konferansta cevap arayacaklarını belirterek, "Daha önce de organik tarım hakkında yine burada bir toplantı gerçekleştirmiştik. Çok çarpıcı sonuçlar çıkmıştı. Bu toplantıda da güzel fikirler ve sonuçların çıkacağını umuyorum" diye konuştu.

2002-2006 yılları arasında Ünye'de fakülte dekan olarak görev yaptığını ve Ünye'nin bir hemşehrisi olduğunu dile getirerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Osman Ecevit, "Burada bugün konumuz organik fındık tarımı. Türkiye'de organik tarım, bana biraz slogan gibi geliyor. 1940'lardan sonra özellikle tarımda sentetik maddelerden elde edilen kimyasallar yani gübreler kullanılmaya başlandı. Bu kimyasalları kullanamadan yapılan tarıma da organik tarım adı veriliyor. Aslında gerçek organik tarım, sentetik kimyasallar olmadığı dönemde yapılan tarımdı. Yani dedelerimizin döneminde yapılan tarımdan bahsediyorum" şeklinde konuştu.

Organik tarımın yanı sıra, sürdürülebilir tarım, ekolojik tarım, konvansiyel tarım ve iyi tarım uygulamaları yapıldığını belirten Prof. Dr. Ecevit şöyle konuştu: "Konvansiyel tarım, petrolün ucuz olduğu dönemde her türlü girdinin yüksek değerde uygulandığı tarım çeşididir. Sürdürülebilir tarım ise giderlerin minimize edildiği ve yüksek verim alma yöntemidir. Fındıkta organik tarım için birincisi gübreleme, ikincisi ise zararlılarla mücadele de kullanılan kimyasallar öne çıkıyor. Organik tarımda kullanılacak gübre hayvan ve çiftlik gübresi ile sınırlıdır. Gübre hazırlanışı sırasında yapılan yanlışlar yüzünden gübre yarar yerine üretimde zarara neden olmakta. Hayvan ve çiftlik gübresi asla açıkta bırakılmamalı. Üstü örtülmeli ve zaman zaman üzerine kireç serpiştirilmeli. Bu şekilde 6-8 ay çürümeye bırakılmalı. Böyle yapılmaması durumunda ise hayvan gübresi yarar yerine zarar vermektedir."

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.