GAP Ekolojik Tarımsal Kalkınma Derneği tarafından uygulanan Şanlıurfa'da Organik Meyvecilik Projesi, organik meyve üreticiliği yapan çiftçilerin yüzünü güldürüyor.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nca finanse edilen, Şanlurfa Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından desteklenen, GAP Ekolojik Tarımsal Kalkınma Derneği tarafından uygulanan Şanlıurfa’da Organik Meyvecilik Projesi, organik meyve üreticiliği yapan çiftçilerin yüzünü güldürüyor.
AP Ekoder’in girişimleriyle 2006 yılından beri uygulanan organik nar meyvesi üretimi projelerinde başarılı sonuçlar elde edilirken, dernek çatısı altında toplanan üreticilere GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin desteği de devam ediyor.
Akçakale, Bozova, Harran ve Siverek bölgesinde organik nar üreticiliği yapan 14 çiftçiyi ziyaret eden proje ekibi, çiftçilere hem tarımsal danışmanlık hizmeti verdi hem de proje kapsamında temin edilen organik tarım ilaçlarını dağıttı.
Çiftçi ziyaretlerine Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ali İkinci, Ziraat Mühendisi Dicle Roza Abbasoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Adnan Yetkin ve GAP EKODER Başkanı Ecz. Medet Abbasoğlu katıldı.
Şanlıurfa’da Organik Meyve Üreticiliği Projesi hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe “İl Müdürlüğümüzün de büyük önem verdiği organik meyve üreticiliği projelerinden birini GAP BKİ Başkanlığı’nın mali desteği ile sürdürüyoruz. Proje kapsamında, GAP EKODER çatısı altında örgütlenen çiftçilerimize 2 yıllık sertifikasyon desteği, ilaç desteği, zararlılarla mücadelede uygulamalı eğitimler ve organik tarım konusunda destekler veriliyor. Önümüzdeki süreçte eğitim faaliyetlerimiz devam edecek. Bunun yanında ürün işleme ve pazarlama konusunda da eğitim desteklerimiz olacak” dedi.
PROJE ALTYAPIMIZI OLUŞTURDU
Uzun yıllardan bu yana sürdürdükleri organik tarım projelerinde oldukça önemli kazanımlar edindiklerini kaydeden GAP EKODER Başkanı Ecz. Medet Abbasoğlu ise, “Şanlıurfa’da organik nar üreticiliği konusunda çiftçilerimiz oldukça bilgi sahibi oldu. Organik sertifikalı narımız ve yine sertifikalı nar ekşimiz pazara sunuldu. Bu projemiz ile organik üretim konusunda ciddi bir altyapıya kavuştuk. Önümüzdeki süreçte finansmanını GAP BKİ Başkanlığı’nın sağlayacağı, Karacadağ Kalkınma Ajansı GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı çerçevesinde uygulayacağımız Organik Narın Değerlendirilmesi ve Nar Çekirdeği Yağı konusunda AR-GE çalışmamız olacak. Bu çalışmalarımızı Şanlıurfa Teknokent bünyesinde sürdüreceğiz” dedi.
Tüm çabalarının, organik üretim yapan çiftçilerin ekonomik yönden bunu sürdürebilmelerini sağlamak olduğunu dile getiren Abbasoğlu, “Doğaya, çevreye ve insana değer veren bir üretim tekniği olan organik üretimin yaygınlaşması ve bu işle uğraşan çiftçilerimizin en yüksek kazancı elde edebilmesi için GAP Ekoder’in faaliyetleri devam edecektir” dedi.
Sondakika