Zeytinin ana vatanı olarak bilinen, asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu Derik ilçesinde organik olarak yetiştirilen Derik halhalı zeytininde rekolte düştü.
İlçede eski yöntemlerle yetiştirilen Derik halhalı zeytinlerinin hasadına başlandı.
Türü bakımından bir yıl yüksek, diğer yıl düşük verim alınan zeytinin rekoltesinde düşüş yaşandı. Üreticiler bu yıl 500 ton verim bekliyor.
"Zeytinde, 'yok yılı' yaşıyoruz"
Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan, Derik zeytininde hasat döneminin başladığını, hasadın kasım sonuna kadar süreceğini söyledi.
Doğan, ilçede türü bakımından zeytin üretiminde bir yıl yüksek bir yıl düşük verim alındığına işaret ederek, bu yıl verimin düştüğünü, üreticinin umudunun gelecek yıla kaldığını söyledi.
"Zeytinde, 'yok yılı' yaşıyoruz. Verim düştü" diyen Doğan, buna rağmen üreticinin 500 ton verim beklediğini belirtti.
Doğan, Derik zeytininin ilçe nüfusunun yarıdan fazlasının geçim kaynağı olduğuna dikkati çekerek, irili ufaklı babadan kalma, 5-10 dekarlık arazilerde üretilen zeytinin yoksul kesimin geçim kaynağı olduğunu ifade etti.
"Üreticiden çok üretime destek verilmesini istiyoruz"
Mardin'de zeytin üretiminin yüzde 70'inin Derik'te yapıldığını vurgulayan Doğan, ilçe merkezinde 20 bin dekara yakın arazide üretim yapıldığını, verilen teşviklerle 10 bin dekar alanda daha üretime başlandığını kaydetti.
Doğan, verimin yüksek olduğu yıllarda rekoltenin yaklaşık 2 bin tona ulaştığını aktararak, üreticiye destek verilmesi halinde bunun daha da artacağını dile getirdi.
"Zeytine destek verilirse ekonomik açıdan ciddi katkı sağlayacaktır. Üreticiden çok üretimin geliştirilmesine destek verilmesini istiyoruz" ifadelerini kullanan Doğan, ilçede zeytin üretiminin yaygınlaştırılmasını beklediklerini belirtti.
"Dış pazara açılamaması nedeniyle doğduğu yerde ölüyor"
Fidan desteğinin üreticiye cazip gelmediğini anlatan Doğan, şunları kaydetti:
"Araştırmalarda ilçede ıslah edilerek günümüze kadar ayakta kalan 2 bin yıllık ağaçlar bulunduğu tespit edildi. Bölgede nem oranının düşük olması nedeniyle diğer bölgelerin aksine üretimde sulu tarım yapıyoruz. Hiçbir kimyasal kullanılmadığı için de zeytin son derece organik. Bu orijini korumak istiyoruz. Ancak Derik zeytini dış pazara açılamaması nedeniyle doğduğu yerde ölüyor. Dış pazara açılmak için de üretime destek verilmesini bekliyoruz."
Doğan, Derik halhalının asit oranının 0,08 olduğuna işaret ederek, bunun zeytinde asidin yok denecek kadar az olduğunu gösterdiğini vurguladı.
Derik zeytinin de 10'u aşkın çeşidinin bulunduğunu ifade eden Doğan, ilerleyen süreçte markalaşmak ve Derik'e özgü ürünler yetiştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Haberler