Kırşehir'de yüzyıl öncesine ait eski tarım aletleri ve eşyaları biriktiren meraklı üretici, köydeki çiftliğinde Anadolu'da kullanılan eşyaların yer aldığı müze oluşturdu.
Üretici Özcan Kulaksız, yaptığı açıklamada, 2009 yılında organik tarım sertifikası aldıklarını ve fasulyeden, cevize kadar ürünleri yetiştirdiği çiftliğine, her yıl çok sayıda yabancı ve yerli turistlerin gönüllü olarak çalışmaya geldiğini belirtti.
Kulaksız, 1900'lü yıllardan itibaren kullanılan tarım aletlerini sergilemek için Kaman ilçesine bağlı Yelek beldesinde tarım müzesi kurma çalışması başlattığını ifade etti.Anadolu'nun tarım geçmişini turistlere anlatmayı amaçladığını anlatan Kulaksız, "Yaklaşık bin civarında tarım aleti var. 1900'lü yıllarda Anadolu'da kullanılan kara sabandan, öküz pulluğuna kadar tüm tarım aletleri müzede var. Hububatın işlenmesi aşamasında kullanılan tüm alet ve gereçler, Anadolu'da kullanılan mutfak gereçlerinin tamamı ve zanaatkarların el aletleri de müzede yer alıyor. Türkçe, Almanca, İngilizce olarak açıklamaları yazılacak" dedi.
Müzede bulunan tarihi eşyalar ve aletlere ilişkin bilgi veren Kulaksız, "Burgular, eskinin matkapları, kağnı, at arabası, düven, kara saban, pulluk var. Pekmez yapımında kullanılan kazan, leğen, küçük kaplar bulunuyor. Düğün yemeklerinde misafirlere ikram yapılan bakır kaplar var. Marangozun kullandığı küştüre bile mevcut. Bunların hepsini 30 senede biriktirdim. Burada sergileyeceğiz. Hala araştırıyorum. Bulduğum aletleri müzemize ekleyeceğim" diye konuştu.Kulaksız, müzeyi kurumsal hale getirerek, gelecek nesillere bırakmak istediğini kaydetti.
Haberler.com