ÖDEMİŞ OVASI`NDA 196 BİN 500 DEKAR ARAZİ SUYA KAVUŞACAK

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından İzmir'in Ödemiş ilçesinde tesis edilen ve Ödemiş Ovası'nın su hasretine son verecek olan Beydağ Barajı ile toplam 196.500 dekar zirai arazi suya kavuşacak.

Bugüne kadar yürütülen çalışmalar neticesinde, 196 bin 500 dekar sulama sahasının, 85 bin dekarı sulamaya açıldı.

Konu ile ilgili olarak yazılı açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yıllardır sulama suyu bekleyen Ödemiş Ovası'nın su hasretine Beydağ Barajı ile son vereceklerini ifade ederek, "Küçük Menderes Nehri üzerinde inşa ettiğimiz Beydağ Barajı'ndan alınacak su ile Ödemiş Ovası'nda toplam 196 bin 500 dekar zirai araziyi modern sulama şebekesi ile sulayacağız. 22 Eylül 2010 tarihinde başladığımız sulama şebekesi inşaatı kapsamında 196 bin 500 dekar sulama sahasının 70 bin dekarını Ağustos 2015 tarihi itibarı ile sulamaya açtık. Nisan 2016 tarihinde bu alana 15 bin dekar saha daha ilave ederek toplam sulamaya açılan alanı 85 bin dekara çıkarttık. Bu kapsamda Mescitli, Konaklı, Bozcayaka, Ovakent köylerini kapsayan 15 bin dekar münbit toprağımızı daha suyla buluşturduk. Ayrıca Haziran 2016 tarihine kadar da 35 bin dekar alanı daha sulamaya açacak şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin en bereketli havzalarından olan Küçük Menderes Havzası'nda, İzmir ilinin yaklaşık 120 km güneydoğusunda yer alan Ödemiş Beydağ Sulaması yapım işinde ilk adım, sulama sahası için gerekli depolamayı yapacak olan Beydağ Barajı'nın yapılması ile atıldı. 1994 yılında yapımına başlanan fakat 2005 yılına kadar gövde inşaatına dahi başlanamayan Beydağ Barajı, 2005 yılından itibaren sağlanan ödenekler sayesinde 2007'de hizmete açıldı. Tamamlandığında 196 bin 500 dekar zirai araziyi modern borulu sulama şebekesi ile sulayacak olan projenin tamamı borulu sistem ile teşkil edildi. Projede 2016 yılı Nisan ayı itibariyle 540 bin metre CTP ve HDPE borunun 365 bin metresi döşendi, 250 bin metre tahliye kanalının 85 bin metresi açıldı. Türkiye'nin geri dönüşümü en yüksek barajı olan Beydağ Barajı, Küçük Menderes Havzası'nda kilit depolama yapısı niteliğinde bulunuyor. Bu proje ile aynı zamanda havzada büyük boyutlu ilk depolama yapısı da gerçekleştirilmiş oldu. Beydağ Barajı sulama suyu ihtiyacını karşılamanın yanında, Küçük Menderes ana yatağında görülen taşkın zararlarının önlenmesinde de önemli bir düzenleyici etki sağlayacak. Ayrıca projenin gerçekleşmesiyle net gelir artışının dekar başına 827 TL olacağı öngörülüyor. Böylece bir çiftçi ailesinin geliri 6 kat artmış olacak. Sulama alanında ise projeli durumda yıllık toplam 117 milyon TL net gelir artışı sağlanacak.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.