OSB`DE 8 YATIRIMA TKDK DESTEĞİ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Organize Sanayi Bölgesi'nde 8 ayrı yatırıma destek verdi.

TKDK İl Koordinatörlüğü'nden yapılan açıklamada, TPDK'nın kuruluşundan günümüze IPARD-1 Programı kapsamında 14 adet çağrıya çıkmış ve bu çağrılar neticesinde Organize Sanayi Bölgesi'nde farklı sektörlerde faaliyet göstermek üzere yapılan 8 adet yatırım projesi ile hibe desteği vermek üzere sözleşme imzalandığı bildirildi. Bu projelerden bir kısmının hibe ödemeleri tamamlanarak üretime geçtiği hatırlatılan açıklamada, bir kısmı ile de sözleşmeler yeni imzalanarak yapım işlerine başlandığı ve inşaat aşamalarının devam ettiği bildirildi.

TKDK Çorum İl Koordinatörü Hakan Körpınar ve Yerinde Kontrol Birim Amiri Bülent Albayrak, Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan 8 adet yatırım projesine ziyarette bulunarak işletme sahibi ve yetkililerinden bilgi aldılar.

TKDK Çorum İl Koordinatörü Hakan Körpınar, yaptığı açıklamada; IPARD-1 Programının toplam 14 çağrıda alınan projelerle tamamlandığını ve Çorum İl Koordinatörlüğüne 768 adet proje başvurusunun yapıldığını belirterek, " İlk 13 çağrıda alınan projelerden 486 adeti ile kurum tarafından Sözleşme imzalanmış ve faaliyete başlamaları istenmiştir. 14. Çağrıda alınan 16 adet projenin ise İl Koordinatörlüğündeki incelemesi tamamlanmış ve Kurum Merkezine gönderilmiştir. 13 çağrı toplamında ise 326 adet projenin hibe desteği ödemesi tamamlanmıştır. İlk 13 çağrı ile sözleşmeye bağlanan 486 proje neticesinde, İlimize 101.369.095,31 TL. toplam yatırım sağlanacaktır. Bu projelerin tamamlanması ile 56.899.221,40 TL. hibe desteği verilecek olup, 40.402.941,09 TL.'lik kısmı ödenmiştir.

14. Çağrı kapsamında ise 17 proje müracaat etmiş ve bunlardan 16 tanesi Kurum Merkezimize gönderilmiştir. Bu 16 projeyi Kurum Merkezimizin onaylaması ve Sözleşme imzalanması halinde İlimize 39.695.893,85 TL. toplam yatırım kazandırılmış olacaktır. Bu 16 adet yatırım projesinin tamamlanması durumunda 25.109.820,42 TL. hibe ödemesi yapılacaktır.

Yine IPARD-1 Programı kapsamında desteklenen yatırımlar neticesinde 525 kişinin istihdam edilmesi öngörülmektedir. Proje sahiplerinden 103'ü 40 yaş altı genç faydalanıcı olup; kadın faydalanıcı sayısı 32 kişidir. Yine projeler kapsamında 249 adet traktör ve 17.288 adet makine-ekipmana hibe desteği verilmiştir." dedi.

IPARD-2 Programı ile ilgili de bilgiler veren Hakan Körpınar "2015 Ekim-Kasım ayları gibi IPARD-2 programıyla alakalı projelerin alınmasının planlandığını, bu programda IPARD-1 deki proje konularına ek olarak; kaz yetiştiriciliği, manda sütü üretimi, yumurta tavukçuluğu, mantar yetiştiriciliği, makine-ekipman parkı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına destek gibi konularda proje kabul edeceklerini ve destek oranlarının artacağını ifade etti.

Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulup üretime geçen veya sözleşme imzalanarak yapım işlerine başlanan 8 adet yatırım projesinin teknik gezisine devam edildi. Bu projelerden farklı sektör ve özellikleriyle ön plana çıkan işletmeler şu bilgiler verildi:

İLK MODERN SOĞUK HAVA DEPOSU

Çorum'da TKDK aracılığıyla ilk kurulan soğuk hava deposu olan Saray İnşaat Soğuk Hava Deposu Projesi; İlimiz Merkez İlçe Organize Sanayi Bölgesinde kurulmuş ve faaliyete geçmiş durumdadır. Toplam sözleşme uygun harcama tutarı 4.167.014,17 TL olup 1.585.830,91 TL hibe ödemesi yapılmıştır. İşletmede doğrudan 17 kişi, dolaylı olarak da 30 kişi istihdam edilmektedir. Soğuk hava deposu 8.967 m³ kapasiteye sahiptir.

İşletme sahibi Mustafa Ilıca verdiği bilgide; Organize Sanayi Bölgesi'ne TKDK aracılığıyla 5 bin tonluk soğuk hava deposu yaptıklarını, sadece elmaya yönelik değil çeşitli meyve sebzelerinde depoda muhafaza edilebileceğini, bu depo ile Çorum bölgesine ve üreticilere de hizmet vereceklerini söyledi. Soğuk hava deposunu dinamik atmosfer kontrollü olarak kurduklarını anlatan Ilıca; normal bir depoda elmanın 4 ay saklanabildiğini, ancak dinamik atmosfer kontrollü soğuk hava deposunda 12 ay saklama garantisi verdiklerini ifade etti.

TÜRKİYE'NİN İLK KUBBELİ SOĞUK HAVA DEPOSU

Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması sektöründe TKDK'nın hibe desteği ile kurulacak olan soğuk hava deposu hakkında bilgi veren işletme sahibi Rafet Altuntaş; organize sanayi bölgesinde kurulumuna başlanan projenin, TKDK'nın hibe verdiği soğuk hava deposu sistemlerinin içinde kubbe şeklindeki farklı mimarisi ile Türkiye'de ilk olduğuna işaret etti.

Dinamik atmosfer kontrollü soğuk hava depoları olarak ifade edilen sistemin çalışma şekli hakkında kısaca bilgi alındı. Çorum tarımında ürün kaybının önlenmesi ve ürün katma değerinin korunarak, daha yüksek ekonomik kazançlar elde edilmesi için atılan yeni adımlar hakkında bilgi verildi. TKDK (IPARD) programı ile meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması alanında bölgemize destek vermeye devam edildiği ve bu kapsamda desteklenen bu projenin sözleşmedeki uygun harcama tutarının 2.442.025,56 TL olduğu ifade edildi. Soğuk hava deposu kapasitesinin 9.600 m³ hacme sahip olduğu ve işletme faaliyete geçtiğinde tahmini olarak 10 kişinin istihdam edileceği belirtildi.

SON TEKNOLOJİ SOĞUK HAVA DEPOSU

103-3 meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması tedbirindeki diğer tesisin organize sanayi bölgesinde bulunan  River soğuk hava deposu olduğu belirtildi. 103-3 tedbiri kapsamındaki projenin sözleşmedeki uygun harcama tutarı 3.347.420,16 TL. Dinamik atmosferik basınçlı odalara sahip olan River soğuk hava deposu, sahip olduğu teknik özellikleri ile Avrupa'daki örneklerine benzer en son teknoloji ile kurulacak olan ve Türkiye'de bu özelliklere sahip ikinci tesis.. İşletmenin yılda 1600 ton meyve ve sebze işleme kapasitesi olup, soğuk hava deposunun hacmi 9.000 m³ olacak.

MODERN ET İŞLEME TESİSİ

Et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması tedbirinde yer alan; Osman İzgi' ye ait Yeni Ciğerci Osman İzgi Et Parçalama Ve Sakatat Tesisi Projesi, Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunuyor. 103-2 tedbiri kapsamındaki projenin sözleşmedeki uygun harcama tutarı 1.912.774,44 TL. Projenin amacı Kırmızı Et İşleyen Yatırım Tesisi (İşletme) Kurulması olup, tahmini 10 kişinin istihdam edileceği öngörülüyor. Et İşleme Tesisi faaliyete geçtiğinde, 5 Ton/Gün kapasiteye sahip olacak.

LEBLEBİ ÜRETİMİNDE ÇORUM DAMGASI

Çorum'da şehir içinde bulunan işletmeler haricinde fabrikasyon üretim yapacak ilk leblebi üretimi tesisi olacak olan Ömer Karakuş Kuruyemiş Gıda Üretim Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi; organize sanayi bölgesinde TKDK'nın hibe desteği ile kuruluyor.. 302-2 tedbiri kapsamındaki projenin sözleşme uygun harcama tutarı 952.722,20 TL'dir. Leblebi üretimi tesisi 750 ton/yıl kapasiteye sahip olacak. 3,360 m2 alana kurulacak işletmede günlük ortalama 6 tona yakın leblebi üretimi yapılacak. Ömer Karakuş; hammadde için çiftçilerle anlaşma yapıp nohut yetiştirilmesi için tohum dağıtımı yapacaklarını ve çiftçiyi nohut için teşvik edeceklerini belirtti. Karakuş, yaklaşık 30 kişi istihdam edeceklerini söyledi.

YÖRESEL LEZZETLER

Çorum'da yöresel ürünler ile alakalı olarak kuruma başvuran Anadolu Hitit Firması, Çorum'da mantı ve erişte üretimi alanında bir ilki barındırıyor. Şirket Yetkilisi Serkan Çatar, ürettikleri yerel ürünlerin raf ömrüyle ciddi bir avantaj yakalandığını belirtti. 6 ay raf ömrü sunan firma aynı zamanda bu teknolojinin patentini aldı.

Firma ürettiği ürünleri iç piyasaya arz etmekle birlikte ihracata da başladı. Başta Almanya, Hollanda ve İsviçre olmak üzere çeşitli ülkelere düzenli olarak ürün satışı yapıyor. İşletmede domatesli ve yumurtalı eriştenin yanı sıra çorum mantısı, kıymalı mantı, peynir tatlısı, katmer, bazlama, yufka ekmek ve çorbalık üretiliyor.

13 kişinin istihdam edildiği işletme 1500 m² alana kuruldu ve günde 1,5 ton üretim kapasitesine sahip.

MODERN SÜT İŞLEME TESİS

Eren Gıda Endüstrisi Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi'nin kurum tarafından hibe destekli yapılan süt işleme tesisi, gerek AB standartlarında modern bir tesis olması, gerek sağladığı istihdam kapasitesi ve gerekse il bazında yerel bir marka oluşturarak ulusal bazda pazarda kendini kabullendirmesiyle en başarılı yatırımlardan birisi olarak göze çarpıyor.

Eren Gıda Süt Ve Süt Ürünleri İşleme Tesisi Projesi üretime geçmiş olup, Dalgıçlar Çiftliği adı altında beyaz peynir, tereyağı, kaşar, yoğurt, ayran, pastörize süt, dondurma, lor üretimi yapıyor. Projenin sözleşmedeki uygun harcama tutarı 5.739.065 TL. olup, toplam ödenen hibe tutarı 2.776.157 TL. Süt işleme kapasitesi 26.629 kg/gün ve doğrudan 34 kişiyi istihdam ediyor.

Başka bir süt işleme tesisi olan Azık Süte ait işletmenin ise yapım işleri devam ediyor.

TKDK hibe desteklerinden faydalanan yatırımcılar, kurumun hibe desteğini kullanmış olmalarından dolayı memnuniyetlerini dile getirerek, kurum desteği olmadan bu yatırımları yapamayacaklarını dile getirdiler.

Yapılan ziyaretlerde proje sahipleri ile görüşen İl Koordinatörü Hakan Körpınar; Çorum'un farklı ilçelerinde sağladıkları hibe destekleri neticesinde kurulan ve kurulacak olan işletmelerin sağladığı katma değer ve istihdamın kendilerini motive ettiğini kaydetti.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Organize Sanayi Bölgesi'nde 8 ayrı yatırıma destek verdi.

Çorum Hakimiyet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.