Terör olayları nedeniyle nitratlı gübrenin satışının yasaklanması kararını eleştiren Haifa Türkiye Genel Müdürü Yaşar Aydın, "Azotun ve potasyumun tarımda verimliliğe olumlu etkisi binlerce araştırmayla ispat edilmiştir.
Antalya'da 1 dönüm seradan 30 ton domates alınabiliyor. Yoksa 1 dönüm seradan 3 ton domates alınır. Verimi yakalayabilmek için azotlu, potaslı, fosforlu 16 elemente de ihtiyacımız var" dedi.
Dünyanın 2 potasyum nitrat üreticisinden biri Haifa Türkiye'nin Genel Müdürü Yaşar Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kalsiyum amonyum nitrat, amonyum nitrat ve potasyum nitrat satışının durdurulması kararının tarım sektörünü çok derinden etkileyeceğini söyledi. Terörle mücadelede sektör olarak devletin yanında olduklarının altını çizen Aydın, "Ancak kaş yapalım derken göz çıkarmamak gerekiyor. Bu kararla amonyum nitrat ve potasyum nitratın tarım verimi açısından yarattığı çok ciddi dinamikleri ortadan kaldırmış oluyorsunuz" dedi.
TEK BAŞINA PATLAMAZ
Türkiye'de yıllık 5.5 milyon ton civarında gübre kullanıldığını ve bunun 2 milyon tonunun azotlu, amonyumlu, nitratlı gübrelerden oluştuğunu kaydeden Aydın, "Patlayıcı yapımında kalsiyum amonyum nitrat, amonyum nitrat ve potasyum nitrat isimleri geçiyor. Bunlar tek başına patlayıcı özelliği olan malzemeler değildir. Patlaması için yüksek ısılı bir reaksiyon gerekir. Kaldı ki, bu konuya patlayıcı gözüyle bakıyorsanız tüpleri de patlatıyorlar, tüpleri de toplayalım, benzini de yasaklayalım" şeklinde açıklamalarına devam etti.
YASAĞIN SÜRESİ BELİRSİZ
Gübre satışlarının kayıt altına alınması, takip edilmesinde hiçbir sıkıntı olmadığının altını çizen Aydın, şunları söyledi:
"Ancak yaşanan bu belirsizlik tarım sektörüne zarar verir. Yasağın süresine ilişkin bilgi sahibi değiliz. Azotun ve potasyumun tarımda verimliliğe olumlu etkisi binlerce araştırmayla ispat edilmiştir. Antalya'da 1 dönüm seradan 30 ton domates alınabiliyor. Yoksa 1 dönüm seradan 3 ton domates alınır. Verimi yakalayabilmek için azotlu, potaslı, fosforlu 16 elemente de ihtiyacımız var. Bunlar verim açısından çok ciddi anlamda yük taşıyan gübreler. Ağustos ayında Antalya'da kış için seralar hazırlanmaya başlayacak. İnsanların tarımdan beklediği gelir var. Bu ortamda gübreyi buradan çıkarırsanız sektörün durumu ne olacak, bilemiyoruz."
ALTERNATİF ÜRÜN YOK
Bu tip gübrelere alternatif ürün bulunmadığını da sözlerine ekleyen Yaşar Aydın, "Potasyuma alternatif bir ürün kullanamazsınız. Taşıyıcı görevi vardır. Başka bir elemente bunu yaptıramazsınız. Kritik bitkilerimiz var. Buğday, mısır gibi. Olağanüstü hallerde kullanacağımız ürünler. Bu gübrelerin satışını yasaklama bu alanda da verimde ciddi kayıplara sebep olacaktır" dedi.
Haberler.com