NİĞDE`NİN ÇİLEĞİ MARKA OLMA YOLUNDA

Türkiye'de patateste birinci, elma ve lahana üretiminde ikinci sırada yer alan Niğde'de, alternatif ürün olarak yetiştirilen çileğin üretim alanları genişliyor.

Bor Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Burhan İleri yaptığı açıklamada, Niğde Valiliği İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen ve 2013 yılında uygulamaya başlanan çilek yetiştiriciliği projesinin başarılı şekilde yürütüldüğünü belirtti.

Niğde ve Bor'da üretimin hızlı şekilde yaygınlaştığını dile getiren İleri, "İlçemizde 2013 yılında 5 dekarlık bir alanda başladığımız çilek üretimi bu yıl ekilen fidelerle 185 dekara ulaştı. Niğde genelinde ise 255 dekar alanda üretim yapılmaktadır. Bu yıl bin ton ürün elde edildi" dedi.

İleri, ülke ekonomisine sağladığı katma değer dikkate alındığında çileğin önemli bir tarımsal ürün olduğunu ifade ederek, "Diğer illerde hasat bittikten sonra burada ürün almaya başlıyoruz. Haziran ayının başlarından kasım ayının ortalarına kadar ürün alabiliyoruz. Yani Türkiye'de 12 ay boyunca çilek üretimi yapılmış oluyor. İlimizin ikliminden kaynaklanan gece ve gündüz ısı farkının fazla olması da hem meyvenin raf ömrünü uzatıyor hem de aromasının daha güzel ve lezzetli olmasını sağlıyor" diye konuştu.

"12 ay boyunca taze çilek"

Çilek üreticisi 65 yaşındaki Yunus Dinçaslan ise mayıs ayında dikimini yaptıkları çilek fidelerinden 2 ay sonra ürün aldıklarını söyledi.

Bor Çukurkuyu köyünde kurduğu 65 dekarlık çilek bahçesinden 50 ton ürün elde ettiklerini anlatan Dinçaslan, yaklaşık 200 bin lira ciro elde ettiğini belirtti.

Mersin bölgesinin Türkiye'nin çilek üretiminin 3'te birini karşılamasına rağmen haziran ayında hasadın bittiğine dikkati çeken Dinçaslan, "İç Anadolu'da haziran ayında üretim başladığı zaman kasım ayına kadar devam ediyor. Türkiye'de 12 ay süre taze çilek yiyebilme şansımız var" ifadelerini kullandı.

-"Kilosu yazın 3 lira, sonbaharda 20 lira"

Ürettikleri çileğin lezzeti, aroması, kokusu ve dayanıklılığı sayesinde metropol şehirlerde çok tercih edildiğini ve yok sattıklarını vurgulayan Dinçaslan, çileği Niğde'de istikbal vadeden bir ürün olarak gördüğünü belirterek, "Kilogramını 3 liradan satmaya başladık, 20-23 liraya kadar sattık. Yazın 1 ton topluyorsunuz, 3 bin lira alıyorsunuz. Bu mevsimde 150 kilogram toplarsanız yine 3 bin lira. Çilek iyi bir alternatif ürün olabilir ama iyi örgütlenmek gerekir" dedi.

Az üründe pazarlamada sorun yaşandığını ürün çok olduğunda ise pazarlama sorunu olmadığını belirten Dinçaslan, gelecek dolu ve don olmazsa 200 ton verim almayı hedeflediğini aktardı.

Dinçaslan, istedikleri rekolteye ulaşmaları durumunda firmalardan gelen ihracat taleplerine de cevap verebileceklerini kaydetti.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.