Son yıllarda umduğunu bulmayan narenciye üreticisi de sütte olduğu gibi, devletin kendilerine sahip çıkmasını istiyor.
Süt üreticisine destek için okullarda öğrencilere süt verilmesi gibi kışın en büyük ihtiyaç olan C vitamini deposu olan portakal ve mandalinin de okul, hastane ve askeriyeye alarak üreticinin piyasa darlığının giderilebileceğini belirten Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir, "Narenciyenin maliyeti 37 Kuruş. Biz 35 Kuruşa satamıyoruz. Bahçede dalında kaldı. Bir de soğuk vurdu. Devlet C vitamini deposu olan ve kışın en çok ihtiyaç duyulan vitamin deposu olan ürünlerimizi alsın. Vatandaşlar hasta olmaktan, üretici de mağdur olmaktan kurtulsun." dedi.
Narenciye üreticisinin pazar bulamamasının yanında soğuk havalardan da olumsuz etkilendiğini belirten Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir, "Soğuklar narenciyeyi olumsuz etkilerdi. Halen narenciye ürününün yüzde 30’u dalında. Bunlar da soğuklardan ve dondan zarar gördü. Kasım ayında başlayan hasat devam ediyor. Daha önceki yıllarda alıcı erken geliyordu. Pazar hareketliliği oluyordu. 2 yıldır bunu göremiyoruz. Bahçede portakal mandalina satılamıyor. Şuanda üretici topladıklarını satamadığı için depolara koydu. Dalında kalan yüzde 30 da soğuktan zarar görmüş durumda. Üreticinin zarar gören bahçeleri tarım müdürlüklerince zarar tespiti yapılmalı. Narenciyeye destekleme yok. Şu anda üreticinin pazar bulamaması, mahsul satamamasının yanında bir de don olayı oldu. Narenciye üreticisi desteklenmeli." dedi
Narenciye üreticisi için umut olan Rusya’daki krizden dolayı bu pazarda da aksaklık olduğunu ve üreticinin ürününü satamadığını belirten Emir, "Ortadoğu’daki savaşlar nedeniyle de narenciyemizi bu bölgelere satamıyoruz. İç pazarda kış şartlarında n dolayı yolların kapanması da olumsuz etkiledi. Narenciye satılamadı elde kaldı. Yerel yönetimler ve hükümetin askeriye, okul, hastane gibi yerler için alınıp üreticiye destek olması lazım bence bu konuda bir kampanya başlatılmalı. Okul süt projesiyle sütte rahatlama sağlandı ise narenciye sektörünün de C vitamin deposu. Soğuk havalarda en çok ihtiyaç duyulan vitamin. Bu şekilde ele alınarak üreticinin mağduriyeti giderilmeli. 10 yıldır narenciye fiyatları 30-35 Kuruş. Girdi fiyatları yüksek. Üretici üzüntülü. Zaten narenciyenin maliyeti 37 kuruş, şu anda toptan 35 kuruşa satılmıyor." şeklinde konuştu.
Son Dakika