NAR ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Muğla'nın Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'nde, geçen yıl 11 bin ton olan organik nar üretimi bu yıl 12 bin tona yükseldi.

Dalyanlı üretici ve ihracatçı Recai Keçeci, üretilen bu narların yüzde 80'inin Almanya'ya ihraç edildiğini söyledi.

Dalyan'da çiftçiler 10 yıl önce nar üretimine başladı. Antalya Akdeniz Üniversitesi ve İzmir Ege Üniversitesi Ziraat Fakülteleri'nden getirilen eğitmenlerce düzenlenen seminerlerde, organik üretimden sulamaya, budamadan ağacın korunmasına kadar pek çok konuda eğitim alındı. Bilinçlenen üretici son 5 yıldan bu yana da arazisine hiçbir şekilde kimyasal madde ve tarım ilacı sokmayınca başarı geldi. Ortaca İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne kayıtlı Dalyan'daki 450 çiftçinin toplam 950 hektar alanda ürettiği narda kalite yakalandı. Dalyan'da 8 üretici ile başlattıkları global gıda güvenliğini bir şirket kurarak taçlandırdıklarını belirten 47 yaşındaki Recai Keçeci "Artık kendi markamızı kendimiz Almanya'daki marketlere ihraç ediyoruz" dedi.
 
12 BİN TON ÜRETİM VAR

Dalyanlı çiftçiler, ürettikleri her biri 500 ile 700 gram arasında gelen narların yüzde 80'ini Almanya'ya ihraç ediyor. Geçen yıl 11 bin ton nar üretilen Dalyan'da bu sene bu rakamın 12 bin tonun üzerine çıktığını belirten Keçeci "Geçmiş yıllara göre Dalyan Mahallesi, İztuzu Ovası'nda nar üretiminde bu sene yüzde 10 daha iyiyiz. Eğitim alan üreticimiz son 5 yıldan bu yana arazisinde zirai ilaç kullanmıyor. Bizler de biyolojik mücadele yapıyoruz. Örneğin doğadaki bize zararlı olan bir böceği başka faydalı olan bir böceğe tükettiriyoruz. Böylece tahlillerde hiçbir ürünümüzde artık kimyasal madde çıkmıyor. Dünyada artık hiçbir meyvede zehir artığının olması istenmiyor. Bu nedenle de satış fiyatlarımızdan memnunuz. Bu sene 80 kuruş ile 1 lira arasında bahçe fiyatımız var.

Şubat ayından itibaren mühendisler bölgemize gelerek kontrollerini yapıyor. Yaprak, toprak ve su numuneleri götürüp inceliyorlar. Dolayısıyla nar üretimi ve pazarlamasıyla ilgili bir sıkıntımız yok. Üretimdeki başarımız Dalyan olarak Akdeniz'e yakın olmamız ve buradaki hava sirkülasyonunun iyi olmasından kaynaklanıyor. Narın dibinin sürekli nemli olması gerekiyor. Bizim bölgemizde bunların hepsi var. Ürünümüzdeki Şeker oranımız yüzde 20'ye ulaşıyor" dedi.

Narın ağustos ayındaki hazırlık döneminde ağaç üzerinde ihraca uygun olmayan tüm narları ağaçtan topladıklarını belirten Recai Keçeci "Yazın şekli bozuk ve küçük olan meyveleri toplayıp atıyoruz. Bir ağaç belki bin tane çiçek tutar. Bunların 800'e yakınını yere döker 200 çiçek kalır. Bunun hemen hemen 50'sini de biz ayıklarız. Bir ağaçta verimli ve ihraca hazır en fazla 150 tane nar üretiriz. Bu sene 12 bin ton üretim var. Kendi üretimim 1500 ton. Yurt dışına ihraç yapan Türkiye'deki her firma hemen hemen ilk narını buradan alır" diye konuştu.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.