NAR, SEZONU 60 KURUŞTAN AÇTI

Antalya bölgesinde nar hasadı başladı.

Son yıllarda Antalya'nın Manavgat ilçesinde artış gözlenen nar, 60 ile 90 kuruş arasında alıcı buluyor. Üretici maliyeti karşılaması ve ürettiğinden para kazanabilmeleri için fiyatın en 1,2 lira olması gerektiğini, geçmiş yıllarda başta Rusya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerine ihracının bu senede olması halinde fiyatın 1 liradan aşağı düşmeyeceğini söylüyor.

Manavgat Ziraat Odası(MZO) Başkanı Rasim Metin, ilçede hasadının başladığını kaydetti. İlçede narın kalitesine göre 60 kuruş ile 90 kuruş arasında alıcı bulduğunu belirten Metin, halihazırda narın iç piyasada tüketildiğini ifade etti.

Hicaz narı yetiştirmede toprak yapısı, iklimi ve klimal yapısıyla Manavgat'ın bir marka olduğunu belirten Metin, narda ihracat kapılarının bir ön açılarak üreticinin bir yıllık karşılığını almasını istediklerini söyledi.

Manavgat'ta yıllık ortalama 7 bin 500 hektar alanda 9 bin ton nar üretiminin yapıldığını vurgulayan Metin, tarım arazilerinin suya kavuşmasına bağlı üretim alanının zeytin, mandalina ve portakalda olduğu gibi her geçen gün ileri noktaya çıktığını kaydetti. Metin, "Nar, Manavgat'ta her geçen gün yükselen değer. Yetiştiricinin emeğinin karşılığını almasını temenni ediyoruz. Tarımdaki girdi maliyetleri çiftçinin belini büküyor. Fiyatlar yetiştiricinin yüzünü güldürmeli ki yetişme alanları artsın." diye konuştu.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, ilçede nar üretim alanlarının arttığını söyledi. MATSO olarak hedeflerinin susam, zeytin, defne, portakal, keçiboynuzunda(harnup) olduğu gibi narda da Manavgat markası oluşturmak olduğunu belirten Boztaş, Manavgat narının tadı ve aroması ve rengi ile göz doldurucu olduğunu kaydetti. Boztaş, "Portakalda olduğu gibi narımızda markalaştırmak istiyoruz." dedi.

Nar üreticisi Şahabettin Ak, bu sene narın sezonu 60 kuruştan açtığını söyledi. Narın kışın en az 1 lirada satışa sunulması için toplanan narları soğuk hava deposuna gönderdiklerini belirten Ak, "Nar üreticisi emeğini karşılığını alabilmesi için narın en az 1,2 lira olması gerekiyor. Nar üretiminde mazottan gübreye ve ilaca kadar girdi maliyetleri çok yüksek. Buda el emeği işçiliği ve beden gücünü dahil etmiyoruz. Narda Rusya'ya ihracat kapısı açılırsa 80 kuruş ile 1 lira arasında satış olabilir. Nar geçen yıl yetiştiricinin yüzünü güldürmedi. Umarım bu sene güldürür. Narımız kaliteli ama;istediğimiz fiyattan satamıyoruz."ifadesini kullandı.

Nar yetiştiricisi Ahmet Baştuğ, hicaz narının 70 kuruştan alıcı bulduğunu söyledi. Geçen yıl narın para etmediğini belirten Baştuğ, yetiştiricinin mazot, gübre, ilaç ve insan gücü emeğini alabilmesi için kilosunun en az 1 lira olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.