NAR AĞAÇLARINI DON ETKİLEDİ

Denizli'nin önemli ihraç mallarından hicaz narı ekili alanlarda kış döneminde etkili olan don nedeniyle kuruyan ağaçlar, yeniden meyve vermesi için kesiliyor.

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocak ayında etkili olan don nedeniyle hava sıcaklığının bazı geceler eksi 22'ye kadar düştüğünü anımsattı.

Bu durumdan etkilenen nar ağaçlarının kurumaya başladığını anlatan Gemici, çiftçilerin şikayeti üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlüğü ekipleriyle yaptıkları incelemede, yalnızca Kocadere mahallesinde 150 çiftçiye ait 3 bin 500 dekar alanda yüzde 90 civarında hasar tespit ettiklerini belirtti.

Ağaç köklerinin kurumadığının yetkililer tarafından tespit edilmesinden ardından toprak seviyesinde kesim işlemine başlandığını anlatan Gemici, şunları kaydetti:

"Bölgede hasat edilen hicaz narlarının tamamı neredeyse ihraç ürünüydü. Bu nedenle üreticilerin ekonomik kaybı çok büyük. Bir dekardan 2-2,5 ton ürün alan üretici, bu yıl neredeyse hiç ürün alamayacak. Çiftçiler afet nedeniyle muhtaç duruma düştü. Ağaçların 4 yıl sonra yeniden meyve vermesini bekleyeceğiz. Kesilen ağaçların sürgün vermeme ihtimaline karşı bazı üreticiler, nar ağaçları kökleyerek yerine yeni ürün bile ekiyor."

Hamdi Gemici, Kocadere haricinde diğer bölgelerde yaklaşık 18 bin dekar alandaki nar ağaçlarında ise yüzde 20 ile 40 arasında değişen zarar tespit edildiğini sözlerine ekledi.

"Çiftçinin zararı 4 yılda 32 milyon lirayı bulacak"

Kocadere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feridun Özkan da Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüğü yetkilerinin Kocadere'deki nar bahçelerinde yüzde 95 oranında ağaçların dondan zara gördüğünü rapor ettiğini bildirdi.

Kuruyan ağaçların kök bölgelerinin kurumadığı için ağaçları toprak seviyesinden keserek yeniden verime yatması için bekleyeceklerini ifade eden Özkan, "Bahçenin tekrar ürün verebilmesi için 4 yıl gerekli. Bu sürede bahçelerimize masraf edeceğiz, giderimiz artacak" diye konuştu.

Özkan, üreticilerin 4 yılda yaklaşık 3 bin 500 dekar alanda kaybının 32 milyon lirayı bulacağını söyledi.

Çiftçi Ramazan Cebe de 70 dekarlık nar bahçesinin dondan zararının gördüğüne dikkati çekerek, "Mağduriyetimiz ortada, dondan zarar gördük. Ağaçlarımızı keseceğiz. 4 yıl işimiz çok zor. Devletten, mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.