MUŞ`TA KOYUN KIRKMA SEZONU BAŞLADI

Muş'taki küçükbaş hayvan sahipleri, havaların ısınmasıyla birlikte koyunlarını daha sağlıklı gelişmeleri için kırkmaya başladı.

İl merkezine bağlı 45 kilometre uzaklıktaki Sarıdal köyünde yaşayan besiciler, hayvanlarının daha sağlıklı ve verimli olması için, koyunlarını kırkmaya başladıklarını belirtti.

Sarıdal köyü muhtarı Sait Akıcı yaptığı açıklamada, her yıl havaların ısınmaya başladığı dönemlerde koyunlarını kırktıklarını söyledi.

Kırkma işleminin koyunların sağlığı ve verimi açısından önemli olduğunu ifade eden Akıcı, şöyle konuştu:

"Kırkılan hayvanların süt verimi artıyor ve kilo alıyorlar. 200 koyunum var. Dört çocuğumla hayvanlarımızı kırkıyoruz. Günde yaklaşık 4 saat koyun kırkıyoruz. Havaların ısınmasıyla koyunların üzerindeki yünü almak zorundayız. Çünkü bu fazlalık verimi azaltabiliyor veya sağlık problemine neden olabiliyor. Ayrıca halen dedemizden ve babamızdan kalan eski makaslarla vücutlarına zarar vermeden dikkatlice koyunlarımızı kırkıyoruz."

İlk kez koyun kırkan 14 yaşındaki Fatih Akıcı ise koyun kırkmanın çok zor olduğu kadar zevkli de olduğunu ifade ederek, "Ağabeylerim günde 25 ile 30 koyun kırkarken, ben de günde ancak 10 koyun kırkabiliyorum." dedi.

Babasına yardım etmek amacıyla koyun kırkmayı öğrenen 15 yaşındaki Gamze Kızılsoy da koyun kırkmanın çok zor olduğunu belirterek, "Hayvana zarar vermemek için hassas davranıyoruz. Bundan sonraki yıllarda daha seri ve güzel koyun kırkmayı öğreneceğim." diye konuştu.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.