MUŞ ÜZÜMÜNÜ GELİŞTİRME PROJESİ BAŞLATILDI

Muş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce 'Bağcılığı Geliştirme Projesi' kapsamında, Malatya Orman Fidanlık Şefliği'ne 21 bin bağ çeliği gönderildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, merkeze bağlı Karaağaçlı Beldesi ve Hasköy İlçesi Dağdibi Köylerine 1800 ile 1900'lü yıllarda Rus Çarlığı'ndan getirilerek dikildiği ve iklim şartlarına uygun olduğu belirlenen 21 bin bağ çeliğini, 'Bağcılık Geliştirme Proje'si kapsamında kullanmak üzere Elazığ Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Malatya Orman Fidanlık Şefliğine yolladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, üzüm bağlarından çelik alma işlemiyle Muş ilinde üzüm yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasını amaçladıklarını söyledi. Muş'ta, Cumhuriyet öncesi dönemlere ait mevcut bağ alanlarında bulunan yerli üzüm çeşitlerinin korunduğunu belirten Çolakoğlu, "Mevcut bağ alanlarının yenilenmesi ve daha geniş alanlara yayılması amacıyla hedeflenen 120 bin çelik alma işlemi kapsamında bu yıl için 21 bin adet çelik alımı yaptık. Alınan bu çeliklerin tamamının 2017 yılında ilimizde uygulanacak Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında kullanılacak.

İlimizde üzüm yetiştiriciliğinin yeni bir şey olmadığını, Cumhuriyet öncesi dönemlerde de Muş ilinde üzüm yetiştiriciliğinin var olduğunu İl Müdürlüğü olarak var olan bir şeyin daha modern bir şekilde yapılması ve daha geniş alanlara yayılması için çaba harcayacağız. Proje kapsamında köklendirilmiş şekilde 2017 yılında teslim alınacak bu çelikler ilimizde bağcılığa elverişli olan alanlarda ve çelik alınan bölgelerde dikilmek üzere üreticilerimize dağıtacağız, Bölge halkımız için bağ sektörü büyük önem teşkil etmektedir" dedi.

Muş'ta yetişen üzümlerin siyah, beyaz ve mor çeşitlerle 3 sınıfa ayrıldığını ifade eden Çolakoğlu, "Üzümler ince kabuklu çekirdekli şıra oranı yüksek çeşitler olmasına rağmen bölgede sofralık olarak tüketiliyor. Bölgede üretimi en çok yapılan üzüm çeşidi, siyah vakkas, sinciri, kaşper, beyaz üzüm, göz üzümü, öküzgözünün ve keçimemesidir. Muş üzümünün büyük bir bölümü İlimizin güney kesimlerinde bulunan Kurtik Dağı eteklerinde bulunan Mongok, Merkez Karaağaç Dağ dibi, İncebel, Mehmetcan, Kale, Pamukluk, Karaağaçlı, Çiriş (bağlar) ile ilimizin kuzeyinde bulunan Aşağı Yongalıda (Page) yetişiyor. Bağ hastalık ve zararlıları konusunda Teknik Personellerimiz tarafından ilimiz bağcılarına 28 Mart- 01 Nisan 2016 tarihleri arasında eğitim verildi" şeklinde konuştu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.