MÜRACAATLAR 15 KASIM`DA SON BULACAK

2014 yılında Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karara dayanarak yapılacak yem bitkileri destekleme çalışmalarında görev alacak kurum ve kuruluşlar ile yem bitkileri üretimi faaliyetinde bulunan çiftçilere destekleme ödenmesine ilişkin esaslar belirlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Yem Bitkileri Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, hayvancılık alanında kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanabilmesi ve uluslararası rekabete uygun bir şekilde gelişmenin sağlanabilmesi için yem bitkileri tarımı yapan çiftçilerin birim alan üzerinden desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor. Tebliğ, yem bitkileri destekleme çalışmalarında görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesi, yem bitkileri üretimi faaliyetinde bulunan çiftçilere destekleme ödenmesi ile ödemeye ilişkin usul ve esasları kapsıyor. Tebliğ, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19. maddesi ile 2014 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelereİlişkin Karara dayanılarak hazırlandı.
 
-KAYNAK AKTARIMI VE ÖDEMELER-
 
Desteklemeler için gerekli kaynak, bütçede hayvancılığın desteklenmesi için ayrılan ödenekten karşılanacak ve Bakanlık tarafından gerekli paranın aktarılmasını müteakip Banka aracılığı ile ödenecek. Yem bitkileri ekilişlerinin destekleme ödemeleri şu esaslara göre yapılacak:
 
"Destekleme ödemesinden, ÇKS'ye kayıtlı olan ve kaliteli kaba yem üretimi amacıyla yem bitkileri ekilişi yaparak hasat eden çiftçiler yararlanacak.

Destekleme ödemesine esas yem bitkileri, kaliteli kaba yem üretimi yapmak amacıyla, çok yıllık yem bitkilerinden; yonca, korunga, yapay çayır mera ve tek yıllık yem bitkilerinden; fiğ, macar fiği, burçak, mürdümük, sorgum, sudan otu, sorgum-sudan otu melezi, hayvan pancarı, yem şalgamı, yem bezelyesi, İtalyan çimi (lolium multiflorum), ile silajlık olarak ekilişi yapılan mısır ve yukarıda sayılan tek yıllık yem bitkilerinden yapılan silajlar yararlandırılacak. Gerçekte sulu şartlarda yetiştirildiği halde bazı bölgelerin iklim şartlarına uygun olarak kuru şartlarda yetiştirilen yonca ve silajlık mısıra destekleme ödemesi yapılmasına, valiliklerce bölgelerinde veya illerinde bulunan üniversite ya da araştırma enstitülerinin görüşü alınarak karar verilecek.
 
-YAPAY ÇAYIR MERA TESİSLERİ-
 
Yapay çayır mera tesisleri için il müdürlüğünce üniversite veya bölgede bulunan tarımsal araştırma enstitüsüne o ilin ekolojisine uygun hazırlattırılan yapay çayır mera karışımları proje dâhilinde uygulamaya konularak destekleme kapsamına alınacak.
 
-MÜRACATLAR 15 KASIM'DA SON BULACAK-
 
Yem bitkileri ekilişleri için müracaatlar 1 Ocak 2014 tarihinde başlayacak ve 15 Kasım 2014 tarihinde son bulacak. Yem bitkisi desteğinden yararlanmak isteyen çiftçiler, yem bitkisini hasat etmeden önce form dilekçe ile müracaat edecek. Hasattan sonra yapılacak müracaatlar değerlendirmeye alınmayacak. İl müdürlükleri gerek gördüğü taktirde müracaat sürelerini yukarıda bahsedilen tarihler arasında kalmak şartıyla il tahkim komisyonu kararı alarak ilin ekolojik koşullarına göre belirleyecek.

Yem bitkileri ekilişlerine hasat yılı için tespit edilen destekleme birim fiyatlarına göre dekar başına destekleme ödemesi yapılacak. Çok yıllık yem bitkilerinden yonca ve yapay çayır meranın destekleme süresi dört yıl, korunganın destekleme süresi ise üç yıl olacak. Yonca ve korunganın destekleme ödemeleri ilk hasat edildiği yıl belirlenen destekleme birim fiyatı üzerinden destekleme süresi boyunca her yıl yapılacak. Ekildiği yıl hasadı yapılamayacak yem bitkisi ekilişlerinin başvuruları ürünün ilk hasadının yapılacağı takip eden yılda kabul edilecek.

Yapay çayır mera ve tek yıllık İtalyan çimi (lolium multiflorum) ekilişlerinde vejetatif gelişme tamamlanarak hasat olgunluğuna erişilip hasat edildiğinde ya da uygun otlatma olgunluğu seviyesine gelinerek otlatma yapıldığında, destekleme ödemesine hak kazanılacak. Tek yıllık yem bitkileri yüzde 50 çiçeklenme döneminde hasat edildiğinde, hayvan pancarı ve yem şalgamında ise hasattan sonra destekleme ödemesine hak kazanılacak. Silajlık mısır ekilişlerinde danelerin hamur olum döneminden sararmaya başladığı döneme kadar silaj yapmak amacı ile hasat edildiğinde destekleme ödemesine hak kazanılacak. Çiftçilerden, yonca ve yapay çayır mera ekilişi için dört yıl, korunga ekilişi için ise üç yıl ekimin bozulmayacağına dair taahhütname alınacak. Çok yıllık yem bitkisi ekilişi yapan çiftçilerin bu ekilişi yaptıkları parselleri, ÇKS'de yonca ve yapay çayır mera ekilişleri için dört yıl, korunga ekilişi için ise üç yıl süreyle sabitlenecek.
 
-TOPLAM EKİLİŞ ALANI EN AZ 10 DEKAR OLACAK-
 
Desteklenecek yem bitkileri toplam ekiliş alanı en az 10 dekar olacak. Desteklemelerde ekiliş yapılarak başvuruda bulunulan parsellerin hasat kontrolü sonucunda desteklemeye esas vejetatif gelişim gösteren kısmı 10 dekarın altında olmamak koşulu ile değerlendirmeye alınacak. Bir üretim yılında aynı parsele aynı tek yıllık yem bitkisi arka arkaya ekilirse sadece birincisi desteklemelerden faydalandırılacak. Ancak aynı parsele münavebe uygulanarak bir üretim yılında arka arkaya iki farklı tek yıllık yem bitkisinin ekilmesi durumunda, her iki ekiliş ayrı ayrı desteklemelerden faydalandırılacak. Kaliteli kaba yem üretiminin sağlanabilmesi için münavebe uygulanması ve aynı parsele aynı çok yıllık yem bitkisinin arka arkaya ekilmemesi gerekecek. Ancak aynı parsele münavebe uygulanarak farklı çok yıllık yem bitkisinin ekilmesi durumunda, desteklemelerden faydalandırılacak.

Aynı yıl içerisinde aynı parsele tek yıllık yem bitkisi ekilip, hasattan sonra çok yıllık yem bitkisi ekildiği takdirde, her iki ekiliş de destekleme ödemelerinden faydalandırılacak. Tek ve çok yıllık baklagil yem bitkileri ile buğdaygil yem bitkileri karışımlarından yapılan ekilişlerde, ilinekolojisine uygun karışım oranları il müdürlüklerince bölge üniversite ya da araştırma enstitülerinin görüşü alınarak veya tahkim komisyonu kararı ile belirlenecek.
 
-DESTEKLEME ÖDEMESİNE ESAS ÇALIŞMALAR-
 
1 Ocak-15 Kasım 2014 tarihleri arasında müracaat eden çiftçilerin hasat kontrolleri ve veri girişleri 30 Kasım mesai bitimine kadar tamamlanacak. İtiraz etme ve itirazların değerlendirilmesi; askı süresince yapılmış itirazlar 5 iş günü içerisinde değerlendirilerek sonuçlandırılacak. Herhangi bir itiraz olmazsa kamu aleyhine olan haller hariç, icmallerdeki bilgiler doğru kabul edilecek. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmayacak.

Tebliğ ile 20 Haziran 2012 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Yem Bitkileri Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliği ile 14 Mayıs 2013 tarihli Yem Bitkileri Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliği yürürlükten kaldırıldı. Tebliğ 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Tarımsal Pazarlama

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.