Muğla'nın Marmaris, Seydikemer ve Ula ilçelerinde dün akşam çıkan ormanlık ve sazlık alandaki yangınlarda, yaklaşık 52 hektar alan zarar gördü.
Ula'nın Akyaka Mahallesi'nde sazlık alandaki yangın söndürülürken Marmaris ve Seydikemer'de ise soğutma çalışmaları sürüyor. Vali Vekili Fethi Özdemir, yangınlarda can kaybı yaşanmadığını belirterek, 18 kişinin dumandan zehirlendiğini açıkladı.
Marmaris'te dün akşam saatlerinde bir evde başlayan ve ormanlık alana sıçrayan yangın, 14 saat sonra kontrol altına alındı. 600 hektarlık alanda etkili alan yangında, günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan iki helikopter de söndürme çalışmalarına destek verdi. Yangına 306 orman işçisi, 62 arazöz, 10 ilk müdahale ekibi, 37 orman mühendisi, 14 su tankeri, 6 dozer ve 4 helikopter müdahale etti. Yangında 44 hektarlık alanın zarar gördüğü bildirildi. Ormanlık alanda bulunan yüzlerce arı kovanı da zarar gördü. Olay yeri inceleme ekiplerince bölgede araştırma yapılırken piknik tüpünden çıktığı öğrenilen yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.
İlçeye gelen Vali Vekili Özdemir, Orman Genel Müdür Yardımcısı Zeki Temur, Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Çelik ve Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel söndürme çalışmalarını takip etti. Yangın Komuta Merkezi'nde açıklamalarda bulunan Özdemir, orman yangının Beldibi Mahallesi Seki mevkisinde, bir evin balkonundaki piknik tüpünün patlaması sonucu çıktığını söyledi. Yangına toplam 62 arazöz, 37 teknik eleman, 14 su tankeri, 10 ilk müdahale aracı, 6 dozer ve 306 orman işçisiyle müdahale edildiğini anlatan Özdemir, "Herhangi bir can kaybı söz konusu değil. Dumandan etkilenen vatandaşlarımız ve çalışanlarımızdan oluşan 18 kişinin hayati tehlikesi yok, ayakta tedavileri yapıldı." dedi.
Muğla Orman Bölge Müdürü Kara ise helikopterlerin yangına geç müdahale ettiği yönündeki iddialarla ilgili şunları söyledi: "İki helikopter, Fethiye'deki yangından bölgeye hareket etti. Yaklaşık 80 kilometre hızla esen rüzgâr vardı. Hava kararmak üzere olduğu için helikopterler, birkaç sorti yaptılar ve akşam şartlarında çalışmaları riskli olduğu için yere indiler. Yer ekiplerimiz süratle müdahale etti. Yangının çevresini tamamen sararak kontrol altına aldık. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Ne kadar alanın zarar gördüğü daha sonra belirlenecek." ifadelerini kullandı.
Orman Genel Müdür Yardımcı Temur da helikopterlerin yangına müdahalede geç kalması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, "Helikopterler, en hızlı bir şekilde bölgeye ulaştı. Yangın, helikopterler havadayken çıktı. Sözleşme süreleri dolan uçaklar, 28 Eylül tarihinde bölgeden ayrıldıkları için yangında kullanılmadılar." şeklinde konuştu.
Seydikemer'de de çıkan orman yangını ise Sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Kumluova Mahallesi, Çayağzı mevkisinde akasya ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir sebeple çıkan yangın, rüzgârın etkisiyle kısa sürede büyüdü. Ağaçların sık olması ve havanın kararmasıyla yangına, karadan 13 arazöz ve 70 orman işçisiyle müdahale edildi. Çalışmalara vatandaşlar da destek verdi. Sabah saatlerinde kontrol altına alınan yangında, 7 hektar alanın zarar gördüğü belirtildi.
Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi'nde ise Muğla Büyükşehir Belediye İtfaiyesi ekiplerince müdahale edilen okaliptüs bahçesi ve sazlık alandaki yangında, 70 dönümlük alanın zarar gördüğü kaydedildi.
Haberler.com