MUĞLA`DA YEREL TOHUM YÜKSELİŞTE

29 Ekim 2016'da Yerel Tohum Merkezi'ni kurarak tarıma ve çiftçiye verdiği önemi gösteren Muğla Büyükşehir Belediyesi, bu alanda özgün çalışmalar yürütüyor. Kentte, Türkiye'nin en önemli laboratuvarları da hizmette.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl cumhuriyet bayramı'nda 'Yerel Tohum, Ulusal Güç' sloganıyla Yerel Tohum Merkezi kuruldu. Bölgeye özgü yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılması için korunması, envanterinin çıkarılması ve kontrollü koşullarla üretilerek vatandaşlara dağıtılması hedefiyle kurulan merkezde, bugüne kadar 424 çeşit yerel tohum örneği toplandı.

Kontrollü ve geleneksel şekillerde üretilen tohumlardan bazılarının hasatları da yapılmaya başlandı. Bu kapsamda geçen günlerde Milas ilçesinde geleneksel yöntemlerle ekilen Karakılçık Buğdayı için bir hasat şenliği düzenlendi. Geleneksel yöntemlerle ekilen buğdayın hasadı da yine atalarımızın yöntemiyle yapıldı.

Önemli yatırım

Tohum merkezinde toplanan tohumlar, Köyceğiz Beyobası'nda bulunan alım garantili üretim seralarında yetiştirilerek fide haline getiriliyor ve bu fideler de üreticilere ücretsiz olarak dağıtılıyor. Çiftçilerin üretiminden oluşan yeni tohumlar yeniden merkeze kazandırılıyor. Bu sayede döngü sağlanmış oluyor.

Tarıma büyük önem veren Muğla Büyükşehir Belediyesi, Toprakta Temel Analizler (Kapsam 1), Detaylı Toprak Analizleri (Kapsam 2), Sulama Suyu Analizleri (Kapsam 3) ve Bitki Analizleri (Kapsam 4) alanlarında yetki belgesi olan ve dört alanda analiz yapabilen, Türkiye'nin en önemli laboratuvarlarından birini de Muğla'ya kurdu.

'Yeni kazanç kapısı'

Kurulan laboratuvarla il tarımına ve ekonomisine büyük girdi sağlayan çiftçiye destek olmak istediklerini belirten Başkan Osman Gürün, Muğla'nın bilinenin aksine sadece turizm kenti değil, verimli toprakları ve ürün yelpazesiyle tarımın da öne çıktığı bir bölge olduğunu vurguladı, "Kurduğumuz tarımsal amaçlı analiz laboratuvarımızla çiftçimize destek sağlamayı ve bilimsel yöntemlerle yol göstermeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi tohumun yanı sıra çiftçilere ceviz, zeytin, incir fidanı desteği de yapıyor. Yapılan çalışmalarla bölge ve ülke tarımına sağlanması, vatandaşlara da yeni kazanç kapılarının açılması hedefleniyor.

'Kentten köye göçü sağlamak istiyoruz'

Kırsal kalkınma yolunda önemli adımlar atarak köyden kente değil, 'kentten köye' göçü sağlamak istediklerini vurgulayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, "Muğla ekonomisine baktığımızda, tarım alanından elde ettiğimiz gelirin turizm gelirlerinden daha fazla olduğu görülüyor. Ayrıca, Kıyısal Muğla'da tüketilen ürünleri öncelikle kırsalda yetiştirilen ürünlerle karşılayarak kıyı-kırsal ilişkisini artırmayı, iki tarafa da kazanç sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerini üretici ve yurttaş odaklı olarak sürdürdüklerinin altını çizen Büyükşehir Başkanı Dr. Gürün, "Sadece bu iki alanda değil, sağlıktan spora, ulaşımdan suya kadar sevginin ve hoşgörünün kenti olan Muğla'ya yakışacak tüm hizmetleri vatandaşlarımıza ulaşıyoruz" diye konuştu.

Milliyet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.