Muğla'nın Menteşe ilçesinde, silaj kalitesi arttırma çalışmaları kapsamında Tarla Günü düzenlendi.
Yeniköy Mahallesi'ndeki Saim Tezcan'ın tarlasındaki etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, İlçe Müdürü Ersan Erken, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ ve mahalle sakinleri katıldı.
İl Müdürü Ekici, burada yaptığı açıklamada ülkedeki hayvancılığın en önemli sıkıntılarından birinin de yeterli miktarda ve düşük maliyetli kaliteli kaba yem üretilmemesi olduğunu söyledi.
Yeni elde edilen bir örtü çeşidini vatandaşa uygulamalı olarak anlattıklarını belirterek, "Buradaki gayemiz, kaliteli silaj üretmek ve bu silajın hayvanlara daha yararlı hale gelmesini sağlamak, çünkü daha önce yapılan silajlarda ürün kaybı, israf ve bozulmanın yanında hayvanlarda yaptığı yıpranmalar ve bozulmalar çok oluyordu. Zaman zaman hayvanlarda meydana gelen hastalık, süt aracılığıyla insanlara geçiyordu. Bu örtü ve katkı sayesinde ürünü, hayvan ve insan sağlığını korumuş olacağız." dedi.
Ziraat mühendisi Hakan Çağatay Başaran ise mısır silajının Muğla'da yerleşmesini sağladıklarını belirterek, şu ana kadar 80 bin dekarlık alanda ekildiğini kaydetti.
Silaj kalitesinin yükseltilmesi için başlatılan çalışmaların olumlu sonuç verdiğini anlatan Başaran, "Silaj kalitesini arttırmak için öncelikle mısırın iyi seçilmesi, daha sonra hasat zamanının iyi belirlenmesi, silajın iyi sıkıştırılması, içine koyulan katkıların yeterli miktarda olması ve üzerinin güzel bir şekilde örtülmesi gerekmektedir. Bizim çiftçilerimiz tamamen geleneksel usulle, çöp poşetleri ve toprak örterek silaj elde ediyordu. Bu uygulamayla hayvan ve insan sağlığı tehlikeye giriyor, ürününün yarısı boşa gidiyor, kullanılan örtü malzemeleri en fazla üç yıl dayanıyordu. Yeni başlattığımız çalışmayla bu tehlikeler ortadan kalkacak ve kullanılan örtü malzemeleri en az yedi yıl kullanılabilecek." dedi.
Tarla sahibi Tezcan da yeni uygulamayla ürün kalitesinin arttığına dikkat çekerek, "Yaptığımız çalışmalarda silajdaki bozulmaların, silaj üzerine serilen naylondan kaynaklandığını tespit ettik. Silajın altına naylon seriliyor, bunun üzerine toprak döküldüğünde sonuçları kötü oluyordu. Topraksız silaj örtüsüyle bu sorun ortadan kalktı. Şu an hayvanlarımızın süt oranında büyük artış meydana geldi." diye konuştu.
Son Dakika