Türkiye'nin önemli mısır üretim merkezlerinden Harran'daki üreticiler, bu sezon ürünün bol olmasına karşın satıştaki sıkıntılar nedeniyle buruk bir sevinç yaşıyor.
Pamuk, buğday ve mısır üretiminin önemli merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa'da başta Harran Ovası olmak üzere diğer tarım alanlarındaki mısır hasadında sona yaklaşılıyor.
Türkiye'nin toplam mısır üretiminin yüzde 18'ini tek başına karşılayan Şanlıurfa'da bu yıl rekoltenin 1 milyon 250 bin tona ulaşması bekleniyor.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen yaptığı açıklamada, geçen yıla göre kentteki mısır üretiminin yüzde 20 arttığını söyledi.
Rekoltedeki artışa rağmen üreticinin satıştan yana sıkıntı yaşadığını kaydeden Öztürkmen, "Diyarbakır Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 500 bin ton mısır alıyor, Adana 250 bin ton, Mardin 150 bin ton. İlimizde ise ancak 30 bin tonluk mısır alımı olmuştur. TMO ilimizde yeterli silo kiralamamıştır, kendi siloları da yetmemiştir" dedi.
Öztürkmen, TMO'nun randevu sistemiyle çalışmasının, hava koşullarına göre hasat yapan çiftçiyi zorladığını savunarak, mısır alım sistemin değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.
"ÇİFTÇİMİZ ZARAR GÖRDÜ"
Türkiye'de yıllık ortalama 6 milyon ton mısır tüketildiğini belirten Öztürkmen, şöyle devam etti:
"Mısırda çiftçi bu yıl güzel ürün aldı ancak açıklanan 72 kuruşluk fiyat bu şekilde tüccarın eline 55'e düştü. Bunda çiftçimiz bayağı zarar gördü. Türkiye yaklaşık olarak her yıl 6 milyon ton mısıra ihtiyaç duymaktadır. Bu üretimin 1 milyon tonunu Şanlıurfa geçmiş yıllarda karşılamıştır. Bu yıl ise 1 milyon tondan daha fazla üretim olacağı ortadadır. Şanlıurfa'da gerek pamukta gerek mısır da gerekse de buğdayda hava koşullarının iyi olması ve sulamada problem yaşanmamasından dolayı oldukça yüksek bir rekolte elde ettik."
Öztürkmen, üreticinin satış işlemlerinde daha fazla zarar etmemesi için yetkililerin müdahale etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
Üreticilerden Halil Çelik, ürününü TMO'ya satmak için bir haftadır beklediğini belirterek, "Bu sistem bizi mağdur etti. Çoğu arkadaşımız tüccarlara çok daha düşük fiyatlara mısır vermek zorunda kalıyor. Bir an önce bu konuda yardım bekliyoruz" diye konuştu.
Hürriyet