Çukurova'da çiftçiler yüksek verim, karlılık, teşvik, hasat kolaylığı gibi nedenlerle buğday yerine birinci ürün olarak mısırı tercih etmeye başladı.
Çukurova çiftçisi, buğday yerine birinci ürün olarak mısırı tercih etmeye başladı.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önde gelen tarım merkezlerinden Çukurova ve Akdeniz bölgesindeki 9-10 ilde birinci ürün dane mısırın, çiftçiler için vazgeçilmez hale geldiğini söyledi.
Türkiye'de yemeklik ham yağ açığı bulunduğunu ve bunun yerli üretimle kapatılamadığını, dane mısırın önemli bir yağlık tohum olduğunu belirten Sağlam, "Yüksek verim, karlılık, devlet teşviki, hasat kolaylığı gibi nedenlerle dane mısır birinci ürün olarak tercih edilmekte" dedi.
Sağlam, Osmaniye'de bu yıl mısır ekili alanın 375 bin dekara çıktığını, 525 bin ton rekolte beklendiğini dile getirerek, "Daha önce tarlasına birinci ürün olarak buğdayı ikinci ürün olarak mısırı eken Çukurova çiftçisi son yıllarda birinci ürün olarak mısırı ekmeye başladı. Bu yıl çiftçilerimiz ürettikleri mısırı 67 kuruşa satılıyor, bakanlığımızın yağlı tohumlar içinde yer alan dane mısıra kilogram başına 4 kuruş teşvik uygulamasıyla 71 kuruşa çıkıyor. Çiftçimizin elindeki mısırı satma problemi yok. Toprak Mahsulleri Ofisi rutubet oranı yüzde 14'ün altındaki mısırı alıyor. Birinci ürün hasadı tamamlanmak üzere" diye konuştu.
Çiftçilere ekim nöbeti uygulamayı tavsiye eden Sağlam, "Çiftçilerimize verdiğimiz eğitimlerde hep altını çiziyoruz. Bu yıl tarlasına mısırı eken çiftçimiz gelecek sene soya, yer fıstığı gibi ürünler ekmeli. Mübadeleli ekim bitkileri hastalık ve kardeşlenme gibi baş gösterecek kayıpları engelliyor. Mübadeleli ekim verimi olumlu yönde etkiliyor" değerlendirmesini yaptı.
Yörede ikinci ürün mısır ekiminin oldukça yaygın olduğunu belirten Sağlam, ikinci ürün mısır hasadının ekim ayı sonunda başlayacağını ve bir sorun beklenmediğini kaydetti.
Trt Haber