Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, miras hukukundan dolayı Türkiye'deki tarlaların bölündüğünü ve bu durumun tarım potansiyelini olumsuz etkilediğini söyledi.
Gaytancıoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye de her dört kişiden birinin çiftçi olduğunu, ülke topraklarının tamımına yakınında tarım yapılabildiğini belirtti.
Ülkede tarım yapılacak toprakların çoğunun bölünmüş olduğunu, tarımda yaşanan yapısal sorunlardan dolayı beklenen verimin alınamadığını aktaran Gaytancıoğlu, şöyle konuştu:
"Tarım arazilerindeki bölünmeler üretimi çok etkiliyor. Miras hukukundan dolayı, baba öldüğünde, tarla çocuklar tarafından yıllarca paylaştırılmış. Bu paylaştırma esnasında kimisine, başka tarlalardan bile toprak düşmüş, başka köyün başka yerlerinde tarla düşmüş ve parça sayısı da gün geçtikçe artmış. İşletmeler büyüyememiş, 60 dekar ortalamada kalmış. Küçük aile işletmelerinden oluşan bir tarımsal potansiyelimiz var. Türkiye'de tarım alanları yaklaşık 28 milyon hektar ancak yıllardır 20 milyon ton civarında bir üretim yapıyoruz."
"Yapısal sorunlar çözülmeli"
Gaytancıoğlu, tarımın doğal koşullara bağlı olarak yapıldığı için çok ciddi riskleri, belirsizlikleri olabildiğini söyledi.
Bölgesel anlamda her ürünün her bölgede yetiştirilemeyeceğini belirten Gaytancıoğlu, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla bir kuraklık bir doludan tarımsal üretim son derece etkileniyor. Örneğin bu yıl 18 ton civarında buğday üretimimiz oldu. Geçtiğimiz yıl ihtiyacımızın üzerinde bir üretim oldu ama bu dalgalanmalar maalesef, ithalat yapmamıza neden oluyor. Tarıma verdiğiniz kaynak her zaman geri döner çünkü sonuçta besin maddesi üretiyorsunuz. Bilgilendirme, birleştirme, kooperatifçilik, tarımdaki yapısal sorunların çözülmesi gerekiyor."
Son Dakika