Türkiye bu yıl 1.7 milyon tonu üretimde, 1 milyon tonu kullanımda olmak üzere 2.7 milyon ton tahılı kaybedecek!
En düşük fiyatlardan hesaplansa bil kaybın toplam tutarı 2.2 milyar liraya yaklaşıyor. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, verimlilik artırılarak tahıl üretiminin 50 milyon ton dolaylarına çıkarılabileceğini belirtti.
Türkiye'de tahılda üretim ve kullanım kayıpları büyük boyutlara ulaşıyor. Bu üretim döneminde, yaklaşık 1.7 milyon tonu üretimde, 1 milyon tonu kullanımda olmak üzere 2.7 milyon ton tahılı kaybedeceğiz. Kaybın toplam tutarı 1.4 milyar lirası üretimde, 800 milyon lirası kullanımda olmak üzere 2.2 milyar liraya yaklaşıyor.
Ülkemizde 2016 yılında birinci tahmin verilerine göre 20.5 milyon ton buğday, 6 milyon 750 bin ton arpa, 6.4 milyon ton mısır, 920 bin ton çeltik (bundan yaklaşık 520 bin ton pirinç elde edilecek), 300 bin ton çavdar, 225 bin yulaf, 123 bin 243 ton da tritikale, darı, kaplıca, mahlut, kuş yemi ve sorgum olmak üzere diğer tahıl üretimi yapılması bekleniyor.
Hala hasadı devam hububatta son yıllarda azalsa da üretim ve kullanım kayıplarının halen yüksek olduğunu vurgulayan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti: "Toplam 34 milyon 850 bin 243 tonluk bir tahıl üretimi yapılacağı tahmini var. Üretim ve kullanım kayıpları yüksek... Bu oranlar dikkate alınarak yaptığımız hesaba göre, bu üretim döneminde üretilecek 34 milyon 850 bin 243 tonluk tahılın yaklaşık 1.7 milyon tonu üretimde, 1 milyon tonu da kullanımda olmak üzere 2.7 milyon ton tahıl kaybedilecek. Bu israfı durdurmamız lazım. Üretim kaybı en az yarıya indirilebilir. Bu durumda en düşük fiyatlarla hesaplandığında bile 700 milyon liralık bir kaybın önüne geçilmiş olur."
Tarım alanlarının sınırına gelindi
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada gıda güvenliğinin sağlanmasının gittikçe zorlaştığını, tarım alanların sınırına gelindiğini, bu aşamadan sonra verimliliği artırmadan üretim artışının pek de mümkün olamayacağına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi: "795 milyon insan dünyada açlık çekerken, bu kadar büyük miktarlarda ürün kaybının izahı yoktur. Kaybedilen bu kadar tahılın yarısı kurtarılsa, milyonlarca insanın gıda güvencesi sağlanır. Yaz kış demeden, yağmurda çamurda, gecesine gündüzüne katarak üretim yapan çiftçimizin emeği kaybedilen her tahıl tanesiyle ziyan olurken, ülkemiz de milyarlarca liralık ekonomik kayba uğramaktadır."
Kayıpların en aza indirilmesi için yapılması gerekenler
* Ülkemizde hasat işlemlerinin çoğunluğu biçerdöverlerle yapılmakta. Tarım arazilerinde tohum ekim aşamasında arazi iyi tesviye edilip diğer teknik tedbirler de alınmak suretiyle biçerdöverlerle hasat sırasında meydana gelen tane ve sap kayıpları ile dane hasarları en aza indirmeli. Dane kayıplarını en aza indirmek, üretim safhasındaki israfı önlemek için; biçerdöverlerin ayar ve bakımları çok iyi yapılmalı, sadece operatör belgeleri olan sürücülere hasat yaptırılmalı, ürün sahibi hasat sırasında tarlasında bulunarak dane kayıplarını kontrol etmeli, sürücüyü uyarmalı, uyarıya uymayan operatörü en yakın Gıda, Tarım Hayvancılık İlçe veya İl müdürlüğüne bildirmeli.
TZOB Başkanı Bayraktar, verimlilik artırılarak tahıl üretiminin 50 milyon ton dolaylarına çıkarılabileceğini belirtti.
Haberler.com