Milas Süt Birliği alınan önlemlerle, Milaslı süt üreticisinin piyasasının içinde bulunduğu ekonomik krizden etkilenmediğini açıkladı.
Milas Süt Birliği, düzenlediği basın yemeğinde 2015 yılını değerlendirerek faaliyet raporlarını açıkladı. Milas Süt Birliği yöneticileri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla ilçedeki basın mensuplarına basın yemeği düzenledi. Gerçekleştirilen yemeğe; Milas Süt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin, Milas Süt Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Pinar, Milas Süt Birliği Genel Müdürü Soner Güney ve basın mensupları katıldı.
Düzenlenen akşam yemeğinde, Milas Süt Birliği'nin kuruluşundan bu yana yapılan faaliyetler ve gelişmeler konuşuldu. Alanında Türkiye'nin önde gelen birliklerinden birisi olarak nitelendirilen birlik hakkında açıklamalarda bulunan Gezgin, süt piyasasının içinde bulunduğu ekonomik çıkmazdan etkilenmediklerini belirterek;"Süt birliğinin bu kadar büyüyerek bir anda atılıma geçmesinin nedeni, üreticilerle aramızda olan iletişimden kaynaklıdır" dedi.
"ÜRETİCİLERİMİZİN SÜT GELİRİNİ ARTTIRDIK"
Gezgin, Milas'ta süt birliği kurulduktan sonra üreticilerin gelirlerinde büyük bir artışın yaşandığına işaret etti. Gezgin, örgütlü olan süt üreticilerinin haklarının korunup onların daha kaliteli süt elde etmelerini sağladıklarını dile getirerek; "2007 yılında kurulan Milas Süt Birliği, gün geçtikçe kendini ve birliğe bağlı üyelerini geliştirmeye devam ediyor. Birlik olarak 69 mahallede bulunan yaklaşık 3 bin üyemize 60 personelimiz ile hizmet ediyoruz. 2015 yılı hem birliğimiz hem de üreticilerimiz açısından önemli gelişmelerle geçti. Bu yıl da üyelerimizin uygun maliyetlerle kaliteli süt elde etmelerini sağladık. 2015 yılı içerisinde birlik olarak üyelerimizden 41 milyon 772 bin 945 litre süt topladık.
47 mahallemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı Süt Toplama Merkezimiz bulunuyor. Bunun dışında 22 adet büyük çiftliklerden soğutulmuş süt toplanılıyor. Yani toplam 69 onaylı noktadan soğutulmuş çiğ inek sütünü toplayıp satışım gerçekleştiriyoruz. Bakanlığımız çiğ süte soğutulmuş ve sıcak süt olarak litre bazında farklı desteklemelerde bulunuyor. Sıcak süte göre, soğutulmuş süte 6 kuruş ilave destek veriliyor. Bunda yine üreticilerimize ekstra gelir demek. Birliğimizin oluşturmuş olduğu soğuk zincir yatırımları sayesinde birliğimiz üyesi kişi başına ortalama yıllık 950 lira ek gelir elde ediyor. Süt piyasasının durumu şu anda iyi sayılmaz. Büyük firmalar zor günler geçiriyor. Piyasadaki bu olumsuzluklar tabi üreticilere de yansıyor. Üreticilerimizin sadece iyi günlerinde değil piyasanın kötüye gittiği günlerde de yanlarında oluyoruz. ve bu zor günleri azami zararla atlatmak için birlik yönetimi ve çalışanlarımızla, üreticilerimizi destekliyoruz." dedi.
2015 yılı değerlendirmesinde birlik dışı süt toplama fiyatlarındaki düşüşten, birlik üyelerinin etkilenmediğine dikkat çeken Milas Süt Birliği Genel Müdürü Soner Güney: "Süt alım fiyatlarında Türkiye genelinde değişiklikler oluyor. Bizler Süt piyasasını sürekli yakından takip ediyoruz. Bölgeler ve firmalar bazında ele alıyoruz. 2015 yılı içerisinde birliğimiz üyelerinden sütün litresini 1 lira 10 kuruştan satın aldık. Piyasada ise bu rakamın 1 liranın altında olduğu iddia ediliyor. Yani üreticilerimiz her bir litrede en az 0,5 kuruş kar elde ettiği anlamına gelmektedir. Bununla birlikte yıllık 2 milyon lira üreticimize artı gelir sağlamış olduk. Örgütlü oldukları için üreticimiz, diğer üreticilere göre ortalama kişi başına yaklaşık 700 lira fazladan gelir elde etmesi demektir." diye konuşarak üreticiyi koruduklarını ifade etti.
ÜRETİCİYE YEMDEN KAR ETTİ
Milas Süt Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Pinar, birliğin desteği ile üyelerin bu yıl sadece sütten değil, yemden de kar elde ettiğini söyledi. Birlik üreticilerinin piyasa fiyatının altında yem temin edebildiğini kaydeden Pinar:"Birliğimiz aracılığı ile temin ettikleri yemleri piyasanın altında alma imkanları oldu. Birlik olarak bu yıl toplam 25 bin ton yem ve yem ham maddesi temin ettik. Bir üyemizin 2015 yılı içerisinde yemden elde ettiği kar oranı ortalama 2 bin lira civarında.
1 Ocak tarihi itibariyle yemlerde KDV kalktı. Bu da üyelerimize 1 Ocak tarihinden itibaren yansıtıldı. Bu da üreticilerimizin cebine devletimiz tarafından kişi başına ortalama 600 lira yıllık ek gelir sağlanmış oldu. KDV düşürüldükten sonra ortalamada yemin çuvalı 42 liraya geliyor. Yani birliğimizden yem temin eden üreticimiz piyasaya göre çuval başına 10 lira kar elde ediyor." dedi.
İHA