MEYVELERDE TORBALI KOŞNİL İLE MÜCADELE

Sert çekirdekli meyvelerde ve tüm meyve ağaçlarında ocak ayında torbalı koşnil ile biyolojik mücadele yapılmalıdır. Zararlıya karşı hiçbir zaman intektisit kullanılmamalıdır.

ÖZELLİKLERİ

Ergin dişi, 5-6 mm uzunluğunda 3-4 mm genişliğinde olup ovalimsi, kirli beyaz renkte torba taşır. Bu torbanın altındaki vücut kirli kırmızı, bacak, anten ve kılları ise siyahtır. Yumurtalarını torba gibi görülen beyaz elyaf paketi içine bırakır. Daha beyaz olan bu kısım, torba görünümünde olduğu için torbalı koşnil denmiştir. Bu torbanın üstü uzunlamasına derin, oluk gibi 14-16 çizgiden oluşmuştur. Torbanın içinde elyaflar arasında küme halinde açık kırmızı renkteki yumurtalardan çıkan larvaların, antenleri gövdeden çıkan kıl ve uzun bacakları siyah, vücutları ise kirli kırmızıdır.
MEYVELERDE TORBALI KOŞNİLLER..MÜCADELE YÖNTEMLERİ. | SOLVER KİMYA - KİMYA  ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ
Her dişinin torba içine bıraktığı 300 den fazla yumurtadan çıkan larvalar; genellikle yaprak sap ve damar boyunca sıralanır. Dal ve gövdede kümelenir. Bitkinin öz suyunu emerek gelişmesini sürdürür. Çıkardığı tatlı madde ile yaprak ve meyvenin kararmasına neden olur. Hatta bulunduğu dallan kurutur. Yumurtalı döneme kadar yer değiştirebilir. Ağaçların kuytu yerlerinde kışlar. İlkbahar, yaz ve sonbahar ortalarında olmak üzere 3 döl verir. 

DAVRANIŞLARI VE ÇOĞALMALARI 

Bitkinin öz suyunu emerek gelişmesini durdurduğu gibi gövdede ise emgi yerlerinden akmaya ve sakızlaşmaya neden olur. Bulunduğu dallan kurutur, yaprakların sararıp düşmesine neden olur. Ülkemizin tüm sahil şeridi ve geçit bölgelerine yayılmıştır. 

çiftçilik

Bitki öz suyunu emerek gelişmesini sürdürür. Çıkardığı tatlı madde ile yaprak ve meyvenin kararmasına neden olur. Fumajin ve meyve dökülmeleri ile ürünün kayıplarına neden olabilmektedir. Tatlımsı maddeler, karınca ve arı faaliyetini artırdığından predatörleri de kaçırırlar. Yüksek popülasyonlarda bulunduğu dal ve gövdeyi kurutabilir.

Doğal Düşmanları

Rodolia cardinalis Muls. (Col.:Coccinellidae) Torbalı Koşnil'in en etkili predatörüdür. 

Torbalı Koşnil Müadelesi

Mekanik Mücadele

Zararlı özellikle gövde ve kalın dallarda görüldüğünde bez parçası ile sıyrılıp temizlenmelidir.

Biyolojik Mücadele

Zararlı ile bulaşık bahçelerde R. cardinalis'in ergin ve ara dönemleri varsa böyle bahçelerde herhangi bir işleme gerek yoktur. Çünkü avcı böcek zararlıyı kısa sürede kontrol altına alabilir. Eğer zararlı üzerinde, faydalı böceğin herhangi bir dönemine rastlanmıyorsa, R. cardinalis, bulunduğu yerlerden erginleri toplanarak ya da faydalının bulunduğu dallar kesilip bahçeye getirilerek zararlının olduğu ağaçlara bu dallar asılır. Zararlıya karşı hiçbir zaman insektisit kullanılmamalıdır.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.