MEYVE BAHÇELERİNDE EKSİK HASAR TESPİTİ

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ulus, don olayları nedeniyle zarara uğrayan meyve üreticilerinin, sigorta kapsamındaki hasarlarının eksik tespit edildiğini ileri sürdü.

Ulus yaptığı açıklamada, aşırı yağış ve don olaylarının etkisiyle özellikle meyve üreticilerinin zor günler geçirdiğini söyledi.Bahçelerde oluşan zararlar sonrası tarım sigortası çerçevesinde hasar tespitlerinin gerçekleştirildiğini belirten Ulus, şöyle devam etti: "Ülke genelinde yaşanan don ve sel olayları, tarım kesimini büyük oranda etkiledi. Şeftali üreticilerimiz daha önceden sigortasını yaptırmıştı ancak ne yazık ki Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) görevlisi eksperler, zarar tespitlerini yüzde 30-40 arasında yaptı. Bunun üzerine duruma itiraz eden üreticilerimiz, kendilerine gönderilen yeni eksperlerin hazırladığı raporlarda yüzde 70'lere ulaşan hasar tespiti yaptırdı. Aslında gerçek hasar yüzde 90'lardaydı. Buna rağmen yapılan bu tespitler üreticiyi üzmüştür. Yıl boyu etkili olan aşırı yağış ve don olaylarından sonra, tarım sigortalarınca eksik yapılan hasar tespitleri, çiftçi ve üreticilerin ciğerini bir kez daha yakmıştır.

"Ulus, üreticilerin, sigorta yaptırırken bahçelerinden alacağı ürünle ilgili taahhütte bulunduğunu ve buna göre sigorta bedeli ödediğini aktardı.Tespitlerin yüzde 70'lere kadar gerçekleştirilmesinin ardından üreticilerin bildirdiği verimlerin de yarıya düşürüldüğünü dile getiren Ulus, "Yarıya düşünce de bu sefer çiftçi için değişen bir şey olmadı. Zarar yine yüzde 30-40'lar seviyesine düşmüş gibi oldu" ifadesini kullandı.Çiftçilerin mağduriyetini ilgili kurum ve kuruluşlara bildirdiklerini anlatan Ulus, onları tarım sigortası yaptırmaya teşvik ederken bu tür sıkıntılarla karşılaşmalarının üzücü olduğunu bildirdi.Yağışlar nedeniyle kirazda da yüzde 100'e varan zararlar oluştuğu bilgisini veren Ulus, şunları kaydetti: "Kirazlarda çatlamalar meydana gelmişti.

Kirazların tam olgunlaşma döneminde yaşanan bu yağışla 'ihracatlık' diye adlandırdığımız ziraat 900 kirazı çatladı. Bu kirazda yüzde 100'e varan zararlar meydana gelmişti. Bunun da tespitleri gerçekleştirildi. Kiraz üreticilerimiz, bankalara isimlerini bildirmesine rağmen Bakanlar Kurulu kararı çıkmadığı için bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenmedi. Tarım kesimi olarak kısa sürede bu kararın çıkmasını ve kabul edilmesini, borçların da ertelenmesini bekliyoruz." .

 

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.