Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Kandemir, tarım işçilerinin yüzde 80'inin sosyal güvencesi olmadan çalışmak zorunda kaldığını söyledi.
Adana’da 36 yıl önce öldürülen Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Kurucu Başkanı Akın Özdemir anısına, 'Mevsimlik Tarım İşçileri' konulu fotoğraf sergisi açıldı. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’ndeki serginin açılışında konuşan Semih Karademir, mevsimlik tarım işçilerinin yüzde 80’inde sosyal güvenlik sorunu bulunduğunu, yüzde 60’a yakınının ise ulusal yoksulluk sınırının altında yaşadığına dikkat çekti.
Karademir, “Mevsimlik tarım işçileri, bulundukları yerlerden tarımsal üretim yapılan bölgelere göç eden işçi gruplarından oluşur. Bunlara kısaca topraksız köylüler de denilebilir. Dünyada 1,1 milyarlık tarım emekçisi içerisinde yaklaşık 450 milyon mevsimlik tarım işçisi var. Ülkemizde 26 milyonluk iş gücü istihdamının yüzde 25'lik kısmındaki 6,5 milyon tarım emekçisi içerisinde de yaklaşık 3 milyonluk mevsimlik tarım işçisi bulunmaktadır.“ dedi.
Mevsimlik tarım işçilerinin yüzde 80’inde sosyal güvenlik sorunu varken, yüzde 60’a yakın bir kısmının ulusal yoksulluk sınırının altında yaşadığını vurgulayan Karademir, “Mevsimlik tarım işçilerinde anne ölüm riski 10 kat, bebek ölüm riski 5 kat daha fazladır. Kız çocuklarının okula gitme oranı düşük ve ergen yaştan önce anne olma sorunu vardır. Genel olarak yaşam, ulaşım, beslenme, eğitim ve barınma koşullarında oldukça ciddi sorunlar ile karşı karşıyadırlar. Bugün Akın Özdemir’in kır emekçileri felsefesine uygun olması ve bu sorunların kamuda tartışılmasına ortam sağlaması açısından bu etkinliğimizin yararlı olacağını düşünüyorum.” diye ifade etti.
Semih Karademir, etkinliğe fotoğrafları ile katılan, başta Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği (AFAD) Başkanı Sefa Aydoğan’a ve 23 fotoğraf sanatçısına, üyeleri Esin Güvercin Altıokka’ya da teşekkür etti. Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği Başkanı Sefa Aydoğan, Akın Özdemir’i saygı ile andığını belirterek, “Mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını içeren bu çalışma aslında Türkiye genelinde yapılan bir çalışma. Biz AFAD olarak arkadaşımız İbrahim Yılmaz koordinatörlüğündeki bu çalışmamız 6 ay sürdü. Tarım işçilerinin yaşamlarını ve çalışma koşullarını yansıtmak kolay olmadı.” diye konuştu.
Adana’da 36 yıl önce katledilen Akın Özdemir’in eşi Mine Özdemir ise tarım işçilerinin kendisinde, 'Topraksız köylülük, kır yoksullarını' anımsattığını ifade ederek, “Mevsimlik tarım işçileri Çukurova’da tarımın başlaması ile birlikte yaşama biçimi. Mevsimlik tarım işçiliğinin bende çağrıştırdıkları yani topraksız köylülük, yani kır yoksulları. Bir zamanlar toprak reformu diye bir kavram vardı. Şimdi o kavramın yerine toprakların imara açılması o kavramın yerini almış durumda. Tarımda uygulanan politika ya da politikasızlık ile tarım olmayacağını düşüncesindeyim. Tüm bu bellek tazelememize yardımcı olan fotoğraf sanatçılarına teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Son Dakika