MERSİN ULUSLARARASI 11. TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI

Mersin Uluslararası 11. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı, düzenlenen törenle açıldı.

 Uluslararası 11. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı, düzenlenen törenle açıldı. 28-31 Ocak 2016 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek fuarda, 90 katılımcı 150 markayla yer aldı. 40 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçi beklenen fuarda, tarım ürünleri, tarım makineleri, ambalajlama ve paketleme malzemeleri sergilenecek.

 CNR Holding'e bağlı Pozitif Fuarcılık ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde CNR EXPO Yenişehir Fuar Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası 11. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışına, Mersin Vali Vekili Cezmi Türk Göçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Özgür Sanal, Polonya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Konrad Zablocki, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ve sektör temsilcileri katıldı.

"MERSİN'İ, TARIM ALANINDA GELECEĞE HAZIRLAMAK ZORUNDAYIZ"

 Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sanal, bu fuarla Mersin'in tarımdaki potansiyelini herkese tanıtacaklarını dile getirdi. Mersin'in, tarımın öncü kentlerinden ve Türkiye meyve üretiminde bayrağı taşıyan bir kent olduğunun altını çizen Sanal, "Mersin, narenciye üretiminde dünyada 4'üncü, Türkiye'de lider konumdadır. Sebze üretiminde aldığı 3'lükle de önemli bir yerde bulunan kentimiz, örtü altı üretimde ise 2'inci sırada yer almaktadır. Bu yıl BM tarafından 2016 Dünya Bakliyat Yılı ilan edildi. Mersin, Türkiye'de bakliyat ihracatının yüzde 90'ını karşılayarak yine lider konumda yerini almaktadır. Şu anda ülkemizde üretilen bakliyat ürünlerinin çok büyük bir kısmı Mersin'e gelmekte, burada işlenmekte ve dış piyasalara gönderilmektedir Hayvancılık alanında da Mersin önemli bir konumdadır" diye konuştu.

 Mersin'i tarım alanında istikrarlı bir şekilde geleceği hazırlamak zorunda olduklarını ifade eden Sanal, aksi takdirde bu alandaki liderliğin kaybedilebileceği uyarısında bulundu. Bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye'de ilk olan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı'nı açtıklarını anımsatan Sanal, tarım için sulama tesislerini hayata geçirdiklerini, 52 mahallede sulama kooperatifleri oluşturduklarını, 8 ilçede erken uyarı sistemi kurduklarını belirtti.

"TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK SEKTÖRLERİ ULUSAL GÜVENLİK MESELESİ HALİNE GELDİ"

MTSO Başkanı Aşut'da dünya ekonomisinin ciddi anlamda değişim yaşadığına işaret ederek, dünyanın hızla değişen demografik yapısı, artan nüfus ve kentleşen dünya nüfusunun, tarım, gıda ve hayvancılık sektörlerini ulusal güvenlik meselesi haline getirdiğine dikkat çekti. Dünyada bu işin devlet, üreticiler ve yerel yönetimler olmak üzere üç payandası olduğunu kaydeden Aşut, "Bu üç payandadan biri olmazsa, o sektörde gerçek bir gelişme bekleyemeyiz. Kamuda son yılarda olumlu anlamda bir çok önemli dönüşümü görüyoruz. Ama yetmiyor. Özellikle yüksek teknolojili üretimin, katma değerin, yeniklikçiliğin ve markalaşmanın temeli olan Tarım-Gıda Teknoparkı girişimlerimize devletin daha çok sahip çıkmasını, kamunun, ulusal anlamda yaratmak istediğimiz yüksek teknolojili üretim vizyonunu daha çok sahiplenmesini bekliyoruz. Özel sektör anlamında ise üreticilerimizin yeni üretim sistemlerini uygulamaları çok önemli. Ancak bundan daha önemli olan şey ise tarım, gıda ve hayvancılık sektöründeki girişimcilerimizin bu dönüşüme ayak uydurabilecek bir mantaliteye yükseltilmesidir. Bu sektörlerin artık yeni bir girişimci profiline ihtiyacı var. Bunun da çözümü eğitimdir. Tüm dünyada girişimci profili değişirken, bu sektörlerin girişimcisinin niteliğinin değişmemesi söz konusu olamaz. Kamunun teşvik ve destekleri bu yeni tarım girişimcisini ortaya çıkartmak anlamında kullanılırsa çok daha verimli bir iş yapılmış oluruz. Üçüncü payanda olan yerel yönetimler ne yazık ki, ekonomiye entegre olabilmiş değiller. Mersin özelinde, Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet alanının kırsalı da kapsaması ve Büyükşehir yönetiminin ekonomik konulara olan duyarlılığı bu anlamda bize yeniden umut vermiştir. Mersin'in, Türkiye'nin tarım, gıda ve hayvancılık alanlarında daha iddialı bir merkezi olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

 Açılışa katılan Polonya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Konrad Zablocki de Polonya ile Türkiye'nin ilişkilerinin hem politik hem de ticari anlamda bugüne kadar devam ettiğinin altını çizdi. Mersin'in içinde bulunduğu bölgenin Polonya için önemli olduğunu belirterek, "Biz bu mükemmel bölge ile iyi ilişkiler içindeyiz. Bunu daha da artırmak istiyoruz. Bu, Mersin'e ikinci gelişim. Son gelişimden bu yana 2 yıl geçti ve Polonya ile Türkiye arasındaki ticaretin büyük bir hızla ilerleme kaydettiğini gördüm. 2 yıl içinde ticareti 1 milyar dolar kadar artırdık. Bu sadece tek yönlü değil, Türkiye'nin Polonya'dan ithalatı ve ihracatı da önemli ölçüde arttı. Polonya, jeopolitik konumuyla tüm kapılarını Türkiye'ye açmış durumda. Mersin'de yetişen meyve-sebzelerin Polonya'ya her zaman ihracatını da büyük bir önemle bekliyoruz. İşbirliğimizin bundan sonra da devam edeceğine inanıyorum ve sizi bizimle işbirliğine davet ediyorum" dedi.

"TARIM, MERSİN EKONOMİSİNİN OMURGASIDIR"

 Mersin İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Kadir Çiftepala ise Mersin'in, turunçgillerden şeftaliye, domatesten bibere, mısırdan yem bitkilerine kadar 100'ün üzerinde ürünün üretildiği Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim alanı olduğunu söyledi. Türkiye'de üretilen muzun yüzde 77'sini, limonun yüzde 63'ünü, çileğin ise yüzde 38'ini Mersin'in tek başına üreterek Türkiye birincisi olduğuna vurgu yapan Çiftepala, Mersin'in aynı zaman keçi varlığı itibariyle Türkiye birincisi olduğunu kaydetti. Bakanlığın son 10 yılda üreticilere 825 milyon TL destekleme ödemesi gerçekleştirdiğini aktaran Çiftepala, "2015'te ise140 milyon TL ödeyerek üreticilere katkı sağladı. Ayrıca tarımsal sanayi konusunda da yatırımlara destekler veriyoruz. İl Müdürlüğümüzün kırsal kalkınma ekonomik yatırımlarında 130 projemiz tamamlandı, 74 milyon TL'lik yatırımın 37 milyon TL'sini hibe olarak verdik. TKDK koordinatörlüğünce IPARD I'de onaylanan 111 projeden 85'i tamamlanarak 96 milyon TL'lik yatırımın 48 milyon TL'si hibe olarak verildi" şeklinde konuştu.

"Tarım, Mersin ekonomisinin omurgası konumundadır" diyen Çiftepala, şöyle devam etti: "Yıllık 500 milyon tonluk tarımsal üretim ve bundan oluşan 6 milyar TL katma değer ile Mersin'de tarımsal sektörün bir parçası olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Mersin sadece ülkemiz halkını değil, ihracatıyla tüm dünyayı yetiştirmiş olduğu tarımsal ürünleriyle buluşturan bir ildir. Bu özellik ilimize ayrı bir önem, üreticilerimiz başta olmak üzere tarımla ilgili tüm kesimlere ayrı bir sorumluluk yüklemektedir. Var olan tarımsal zenginliğimizi korumak ve sürdürülebilirlik anlayışı içerisinde küresel ölçekte rekabetçiliğimizi artırmak ana amaçlarımızdan biri olmalıdır."

 Konuşmaların ardından Vali Vekili Göçer ve protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi. Göçer, daha sonra fuardaki stantları tek tek gezerek, üreticilere ve firma temsilcilerine başarılar diledi

haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.