Güneydoğu mutfağını bir ay boyunca süsleyen keme bitkisi, kentteki bazı kebap ustaları tarafından etle karıştırılarak "Keme Kebabı" ismiyle müşterilerin beğenisine sunuluyor.
Şanlıurfa'da, doğada sadece nisanda yetişen keme bitkisinin etle karışımıyla ortaya çıkan lezzet "Keme Kebabı", yılın sadece bir ayında tüketilebiliyor. Kebap denince akla gelen şehirlerin başında gelen kentte, öyle bir lezzeti var ki damak tadına düşkün vatandaşlar 11 ay beklemek zorunda kalıyor.
YER ELMASI DİYE DE BİLİNİR
Kebaba lezzet veren ve bazı bölgelerde "yer elması" olarak da adlandırılan keme, bahar yağmurlarının ardından sadece nisan ayında işlenmemiş toprakta yetişiyor. Güneydoğu mutfağını sadece bir ay boyunca süsleyen keme, kentteki kebap ustaları tarafından etle karıştırılarak "Keme Kebabı" ismiyle müşterilerin beğenisine sunuluyor. Yağışa bağlı büyüyen keme bitkisi, bu yıl bölgede mevsimin kurak gitmesi nedeniyle fazla yetişmediği için yüksek fiyatla satılıyor.
MÜŞTERİSİ ÖZEL
Lezzet olarak bazı vatandaşların "ete bile değişmeyiz" dediği keme kebabının özel müşterisi bulunuyor. Ortalama 20 liradan başlayan kebabın fiyatı ise kemenin ete karıştırılma oranına göre değişiyor. Beraberindeki közlenmiş biber ve kuru soğanla servis edilen kebap, hem görünüşü hem de tadıyla iştah kabartıyor. Kebap ustası Mehmet Kaya yaptığı açıklamada, keme kebabının yetiştiği dönemde sadece bir ay kadar yenilebildiğini söyledi.
KEMENİN FİYATI ETİN İKİ KATINDAN FAZLA
Keme kebabının normal kebaplardan biraz daha pahalı olduğunu belirten Kaya, "Kemenin kilosu şu an 70 lira ve bulamıyoruz. Etin kilosu 30 lira, kemenin kilosu 70 lira. Bir porsiyon sade kemenin fiyatı 50 lirayı buluyor. Etin içerisine doğranan keme daha lezzetli oluyor." diye konuştu.
Haberler.com