Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, Trakya Bölgesi'nin en geniş ve verimli mera arazilerinin Edirne'de olduğunu ancak rantable olarak hayvancılığın hizmetinde kullanılamadığını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü yeni hizmet binasında, basın mensuplarıyla bir araya gelen İl Müdürü Orhan Sarı, Edirne genelinde 162 bin 158 adet büyükbaş, 252 bin 940 küçükbaş hayvanın olduğunu ve ilin 563 bin 803 dekar verimli mera arazisine sahip olduğunu belirtti.
"YENİ HİZMET BİNAMIZ FAALİYETE GEÇTİ"
Edirne'de, gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında verilen hizmetlerin hızlı ve verimli bir şekilde yerine getirilmesi için yeni hizmet binasının tamamlandığını belirten Sarı, "Bölgemizde tarım ve hayvancılık çok önemli bir yer tutmaktadır. Üreticilerimize karşı hizmetlerimizi daha hızlı ve verimli bir şekilde yerine getirmek için dağınık durumda bulunan birimlerimizi tek çatı altında toplayarak yeni hizmet binamızı faaliyete geçirdik. İl müdürlüğümüzün yeni hizmet binasının yapımında emeği geçen bütün taraflara çok teşekkür ediyorum. Edirne'ye ve kurumumuza yakışır bir bina olmuştur. Hayırlı, uğurlu olmasın temenni ediyorum" dedi.
"ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEK İÇİN TÜM TEDBİRLER ALINACAK"
Bursa'da, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında düzenlenen Marmara Bölgesi Ortak Akıl Toplantısı'ndaki gelişmeleri de dile getiren Sarı, "13 ilin katılımıyla bakan beyin başkanlığında bir araya geldik. Çok faydalı bir toplantı oldu. Sayın bakanımız Faruk Çelik, gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında Türkiye genelinde farkındalıklar oluşturmak istiyor. Bakan bey, tüm tarafları dinleyerek mevcut sorunları tespit etmek noktasında, üreticiyi destelemek adına her türlü tedbirlerin alınacağı müjdelerini verdi. İllerimizde bölgesel çalışma planlarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı" ifadelerini kullandı.
"EDİRNE'DE TOPLULUŞTIRMA 3-4 YIL İÇERİSİNDE BİTECEK"
Sarı, Edirne'de tarım arazilerinin toplulaştırma çalışmalarının tamamlanmasını hedeflediklerini ifade ederek, "Bizler de ilimizde ekonomik değeri yüksek olan ürünlerle ilgili kendisine bilgiler verdik. İlimizdeki en önemli çalışmanın toplulaştırmaların hızlı bir şekilde bitmesi gerektiğini ve bunun için gerekli etüt çalışmalarını tamamladığımızı bildirdik. İnşallah 3-4 yıl içerisinde Edirne'nin bütün ilçelerinde ve köylerinde toplulaştırma çalışmalarını tamamlayarak, maliyetleri düşürmeyi hedefliyoruz. Örneğin bir üreticinin 20 parseli varsa bu durumu toplulaştırma yaparak, 2 ya da 3 parsele düşürmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.
"TARIM VE HAYVANCILIK ALANINDA SIÇRAMA YAPMAMIZ LAZIM"
Edirne'nin, tarım ve hayvancılık bakımından Türkiye'nin önde gelen şehirleri arasında yer aldığına değinen Sarı, "Tabi artık ilimize bu başarı yetmiyor, bizim artık tarım ve hayvancılık alanlarında hızlı bir sıçrama yapmamız lazım ve birim alandan çok verim almamız lazım. Bunun için bakanlığımız gerekli destekleri her zaman yapıyor. Bu sıçrama için ana hedefimiz ilk olarak ilimizde toplulaştırmayı bitirmek" diye konuştu.
"MERA CENNETİ EDİRNE"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürü Orhan Sarı, il genelinde 563 bin 803 dekar verimli mera arazisi bulunduğunu belirterek, "İlimizde 570 bin dekar civarında bir mera alanımız var. Biz meralarımızı, yeteri kadar rantable şekilde hayvancılığımızın hizmete sunamıyoruz. Meralarımızla ilgili il müdürlüğümüz olarak ileri ki günlerde bütün taraflarla bir araya gelerek bir toplantı yapmayı planlıyoruz. Toplantıda, artılarımızı, eksilerimizi masaya yatırarak, bu meralarımızdan rantable olarak hayvancılığın hizmetine nasıl sunabiliriz, faydalanabiliriz noktasında bilgi alışverişi yapmayı hedefliyoruz. Biz 2016'da yeni dönemde yaklaşık 100 bin dekar çalı kaplı meramız var. Biz bunun 10 bin dekarına yakın bir bölümünde temizleme çalışmalarımızı tamamladık ve hızlı bir şekilde temizleme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kırklareli ve Tekirdağ, bizim kadar geniş mera arazilerine sahip değil. Trakya'nın en geniş mera arazilerine ilimiz sahip" dedi.
İHA