Aydınlı iki çiftçi tarafından yetiştirilen melisa çayı, Karadeniz çayı ile yarışıyor. Birçok tedavi edici özelliğe sahip melisa bitkisinin kurutulmuş yapraklarından hazırlanan çay, Türkiye'nin dört bir yanından yoğun talep görüyor.
Aydın'ın İncirliova ilçesi Sandıklı Mahallesi'nde yaşayan Hayri Topalcı ve Soner Yılmaz, ekonomik kazanç sağlamak amacıyla 30 dekarlık tarlalarına altı yıl önce melisa bitkisi dikti. Yılda üç kez hasat edilen bitkiden yaklaşık 4 ton üretim elde eden üreticiler, melisaları Türkiye'nin dört bir yanına satıyor. Şifa kaynağı olarak adlandırılan melisa bitkisinin kurutulmuş yapraklarından çay elde ediliyor. n Yoğun talep Vatandaşların talebini karşılamakta güçlük çektiklerini belirten Topalcı, "Melisa bitkisi hiçbir ilaç kullanmadan tamamen suyla beslenen bir bitki. Melisanın kurutulmuş yapraklarından hazırlanan çay, vatandaşlarımız tarafından yoğun ilgi görüyor. Ege Bölgesi'nde melisa üretimi yapan tek üretici biziz. Bu anlamda ilgi büyük ve talepleri karşılamakta güçlük çekiyoruz. Melisa çayı, Karadeniz çayına rakip duruma geldi" dedi.
Melisa çayının çok yararlı olduğunu belirten üretici Soner Yılmaz ise melisanın pek çok tedavi edici özelliğe sahip güzel kokulu aromatik bir çay olduğunu söyledi. Her derde deva Melisa çayının sinirleri yatıştırdığını, uykusuzluğu giderdiğini, stresi ve mide rahatsızlıklarını azalttığını dile getiren Yılmaz, "Ayrıca ateş düşürür, vücudun ter atmasını sağlar, kalbi güçlendirir, iştah artırır, kas spazmlarını giderir, hafif soğuk algınlığını iyileştirir. Her derde deva olan melisa bitkisini yetiştirip Aydın'dan Türkiye'nin dört bölgesine şifa dağıtıyoruz" diye konuştu.
Yeni Asır