Başbakan Yıldırım, İzmir'de Milli Tarım Projesi'ni açıkladı: Üretimi katlamak için destekleri artırdık. Gübre, tarımda maliyeti en fazla artıran unsur. İkincisi ise, mazot. Gübrede yüzde 23 indirim sağlandı. Mazotta da bir karar verdik; çiftçinin kullandığı mazotunun yarısı kendinden yarısı bizden.
İzmir programı çerçevesinde Ödemiş İlçesi'ni ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım, 'Mili Tarım Projesi'ni açıkladı. Yıldırım, 15 Ekim'in Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olduğunu anımsatarak ekmeğini topraktan çıkaran kadınların gününü de kutladı. Başbakan Yıldırım, "Gübre tarımda maliyeti en fazla artıran unsur. İkinci ne, mazot. Gübreyle ilgili söyledim yüzde 23 indirim sağlandı. Mazotta da şimdi bir karar verdik. Çiftçinin kullandığı mazotunun yarısı kendinden yarısı bizden. Bol bol ekin, Allah bin bereket versin" dedi.
150 milyar dolara çıkarılacak
Başbakan Yıldırım, AK Parti'nin iktidara gelmesinden sonra 14 yılda tarıma 90 milyar lira destek verdiklerini söyledi. Yıldırım, "Milli tarım stratejisinde amaç, topraklarımızı düzgün kulanmak. Birinci kazandığımız bu. İkinci kazandığımız. Yerli hayvan değerlerimizi, varlığımızı arttıracak tedbirleri almak. Böylece sürekli ithal etmekten kurtulmak. Üçüncüsü, ektiğimiz biçtiğimiz, yetiştirdiğimizin karşılığını görmek, değerini buldurmak. Onun için de maliyetleri azaltacağız. İki önemli kalemi, gübre ve mazotu ciddi anlamda destekleyeceğiz. Böylece tarımsal varlığımızı 140-150 milyar dolar, ihracatımızı da iki katına çıkaracağız" diye konuştu.
2017 ürünleri için geçerli
Başbakan Yıldırım, "Burada söylediğimiz söz senettir. Kafa karışıklığı olmasın. Bu söylediğim teşvikler ve tedbirler 2017 ürünleri için geçerlidir. 2017'de ekeceksiniz, 2018'de de hasatı alacaksınız" dedi. Üretilen çok ürün olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Ama bizim için önemli sonuç alınacak stratejik ürün hangileri. 19 tane ürün belirledi Tarım Bakanlığı, bu ürünler hangi havzalarda daha iyi yetişiyor, daha az maliyetle yetişiyor bunları dağıttı. Onlara göre havza destekleri meydana geldi. Mesela bunlar içinde buğday her yerde desteklenecek. Yurdun hangi köşesinde buğday ekerseniz ekin istisnasız desteği alacaksınız. Örneğin Adana Ceyhan'da kuru fasulye, nohut, çavdar gibi 14 tane ürün destekleniyordu eski sistemde. Yeni sistemde ne olacak? Mısır, buğday gibi temel ürünler başta olmak üzere 7 tane ürün desteklenecek."
Çiftçi 'ne ekse, ne kadar destek alır' baştan hesaplayacak
Başbakan Yıldırım, "Nerede çok mal varsa fiyatı da o kadar düşer. Mal ne kadar azsa fiyat da o kadar yükselir" diyerek, şöyle devam etti: "Önemli olan inip çıkmalardan para kazanmak değil. Alın terinin, nasırlı elinin karşılığını alacaksın. Çiftçi kardeşlerimiz neyi, nerede eksek, ne kadar destek alacağız bunu baştan hesap edecekler. Piyasadaki fiyat dalgalanmalarını asgariye düşürecek ve böylece emeğinin karşılığını alacak. 'Bu yıl arpa para etmedi, seneye arpa ekelim' deyip bütün çiftçiler arpaya dönerse yandık. Buğdaydan da kaybettik, arpadan da kaybettik. İşte bunların önüne geçmek için bir sistem geliyor."
Destekler yılda iki kez verilecek
Destekleme başvurularının basitleştirileceğini belirten Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasında şunları da kaydetti: "Çiftçiler ilk bir yıl içerisinde tek bir başvuru yapacak. Biz iktidara geldiğimizde 1 milyar 800 milyondu destek, kaba taslak 6 kattan fazla desteği artırmışız 12 aya destekler yayılmış, parça parça hiçbir işe yaramıyor. O zaman ne yapalım dedik. Yılda 2 sefer vereceğiz desteği, bir ekim zamanı bir de hasat zamanı. İlk destek nisan-mayısta, ikinci destek eylül-ekimde, onun dışında destek yok. Hiç değilse aldığımız paranın hayrını görelim. Nasırlı ellerin hakkını alın teri kurumadan ödemiş olacağız."
Kafama göre değil havzama göre
Başbakan Yıldırım, tarımda havza bazlı üretime destek verileceğini belirterek, "Şimdiye kadar destekler veriliyordu ama şimdiki destekler daha bilinçli hale geliyor. Biz istiyoruz ki herkes kafasına göre değil havzasına göre ekim yapsın. Demek ki yeni dönem 'kafama göre değil havzama göre.' Hem çiftçi hem memleket kazansın" dedi.
941 havza ortaya çıktı
Başbakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu ne demek, Türkiye'deki bütün ilçeler, iller tarım yapılan her yer tek tek masaya yatırıldı. Böylece 941 tane havza ortaya çıktı. Bu 941 havzada hangi ürünler yetişir, pamuk, zeytin, arpa, yulaf, yem bitkileri nerede daha iyi yetişir, hangi ürün daha çok su ister, hangisi daha az su ister. Bunları belirleyince iş kolaylaşıyor. Onun için ürünleri havzalara uygun yerlerde yetiştireceğiz."
Terörist gidecek davar yayılacak
Yıldırım, "Damızlık amacıyla ithalat yapacağız. 'Eti ucuzlatacağım' diye bu kadar zengin toprakları olan, bir ülkenin, ithalat yapması akıllı bir iş değil. Onun için 25 ilimizde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturuyoruz. Bu meralar, teröristlerin dolandığı yerler, onlar gidecek, davar yayılacak. Meralarda hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah yapma şartıyla cüzi paralarla kiraya vereceğiz."
780 milyonluk 175 projeye toplu açılış
Başbakan Yıldırım, "184 ovamız SİT ilan edilecek. 7 milyon hektar araziyi 2023'e kadar toplulaştıracağız" dedi. Yıldırım, İzmir'de 780 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen 175 projenin toplu açılış törenine de katıldı. İzmir'de devam eden projelere değinen Yıldırım, İstanbul-İzmir otoyolunu 2018'de, Ankara-İzmir hızlı trenini de 2019'da açmayı hedeflediklerini, böylece İzmir'den yola çıkan birinin 12 saatte İstanbul ve Ankara'ya gidip dönebileceğini kaydetti.
Akşam