Kampanyanın açıldığı 22 Ekim'den bu yana 22 bin tona yakın ürün alan birlik, yarın itibarıyla üreticilere iki dilimde 58 milyon lira ödemiş olacak.
Kampanyanın açıldığı 22 Ekim'den bu yana yaklaşık 22 bin ton ürün alan birlik, böylece üreticilere iki dilimde 58 milyon lira ödemiş olacak.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yazılı açıklamasında, rekolte düşüklüğü sebebiyle üretici ortaklarının bu yıl geçmiş senelere göre gelir kayıpları yaşadığını bildirdi.
Asa, kayıplar yüzünden alım politikalarında değişikliğe gittiklerine değinerek, şunları kaydetti:
"Ürün alım kampanyasını öne çekerken, ardından piyasa koşullarını ve tabii ki üretici ortaklarımızın çıkarlarını gözeterek barem fiyatlarımızı açıkladık. Ayrıca ürünün iri daneli olmasından dolayı 180 dane baremi açtık. 180 ve 190 dane ürün bedellerinin peşin olarak ödenmesi kararıyla da iri daneli zeytinlerin Marmarabirlik'e gelmesini sağlamış olduk. Yine ödeme takvimini kısa aralıklarla düzenleyerek katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda 23 milyon lira tutarındaki ilk ödeme 14 Kasım'da yapıldı. İkinci ödeme dilimi olan 35 milyon lira tutarındaki ödemeyi de 28 Kasım Cuma günü yapıyoruz. Toplamda 58 milyon liralık ödeme yapmış oluyoruz ki bu da kampanya döneminden itibaren aldığımız 98 milyon liralık ürün bedelinin yüzde 70'inin peşin olarak ödenmesi demektir."
Rekolte beyanları
Birliğin, kampanya başlamadan önce üretici ortaklarından kooperatifler aracılığıyla rekolte beyanlarını aldığını ancak kampanya sürecinde bu beyanların doğruyu yansıtmadığını gördüklerini aktaran Asa, alım politikasını beyanlara göre düzenlemeleri gerektiğini belirtti.
Yıllardır ortaklarını bu konuda teşvik etmelerine rağmen doğru beyanda bulunulmadığını gördüklerine işaret eden Asa, şu bilgileri verdi:
"Üretici ortaklarımızdan 48 bin ton rekolte beyanı topladık. Bugüne kadar ise 22 bin tona yakın alım gerçekleştirdik. Gemlik Kooperatifimize beyan 2 bin 700, teslimat bin 200 ton, Mudanya Kooperatifimize beyan 15 bin 900, teslimat 7 bin ton, Erdek Kooperatifimize beyan 10 bin 900, teslimat 4 bin 800 ton, İznik Kooperatifimize beyan 4 bin 900, teslimat 2 bin 300 ton, Edincik Kooperatifimize beyan 9 bin 200, teslimat 4 bin 200 ton, Mürefte Kooperatifimize beyan 2 bin 700, teslimat bin 300 ton, Marmara Adası'ndan beyan 300 kilogram, teslimat 100 kilogram olmuştur. Birliğimizin, bundan sonraki yıllarda kota uygulamasının önüne geçebilmesi için ortakların doğru beyanname vermesi şart. Ortaklarımız bu sene kooperatiflerine yapmış olduğu rekolte miktarı dolayısıyla bir sonraki yıllarda olası kota uygulamasından doğrudan etkilenmemeleri için düzenli teslimat yapmaları gerekmektedir. Çünkü kota belirlenirken daha önceki 5 yılda yaptığı teslimat miktarı baz alınmaktadır."
Asa, 2012-2013 ve 2013-2014 dönemlerinde ortakların kullandığı zirai ilaç ve gübre kredilerinin bir yıl sonraya ertelendiğine de değinerek, "Alım sonrasında yapılacak değerlendirmeler neticesinde önümüzdeki yıl üreticinin daha çok ihtiyaç duyacağı gübre ve zirai ilaç yardımlarının dağıtımı konusunda da birlik olarak hazırlık yapmaktayız" ifadesini kullandı.
Son Dakika