MANİSA`DA AYVA HASADI BAŞLADI

Manisa'nın Alaşehir ilçesinin Kavaklıdere Mahallesi'nde ayva üreticileriyle bir araya gelen Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, beraberindeki heyetle birlikte hasat çalışmalarına katılarak, ayva üretimi hakkında bilgi aldı.

Son yıllarda, ayva üretiminde depolama kolaylığının olması ve ayvanın pazarda iyi fiyat bulması nedeniyle üreticilerin, kapama ayva bahçe tesisine hızla yöneldiklerini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, "Türkiye ayva üretiminde 128 bin tonla dünyada birinci sırada. İlimiz merkez ve ilçelerinde de kapama ayva bahçeleri her geçen yıl artmaktadır. Manisa ayva üretiminde Türkiye sıralamasında üretim alanında 9, üretimde 11, meyve veren ağaç sayısında ise 10. sırada yer almaktadır" dedi. Manisa'nın bereketli topraklarının ayva üretimine çok elverişli olduğunu ve 10 ile Bin metre arasındaki yükseklikteki hemen her bölgede ayva üretiminin yapıldığını söyleyen İl Müdürü Çebi, "İlimizde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 92 ayva üreticisi var. 2013 yılında yaklaşık Bin dekar alanda 2 bin 200 ton üretim yapıldı. 88 bin 660 ayva ağacı varlığına sahip ilimiz, yaklaşık 82 bin ağaçtan verim alabiliyor. 2013 yılı sonu itibariyle ilimizden 4 bin 18 ton ayva ihraç edilmiştir." diye konuştu.

Kapama bahçe tesisi kurmak isteyen üreticilere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe desteği verdiğini belirten Çebi, "Üreticilerin kaliteli ürün elde etmeleri için fidan cinslerini iyi seçmeleri gerekmektedir. Tarıma dayalı ekonomik yatırımlar kapsamında İl Müdürlüğü olarak çiftçilerimize her türlü yardımı yapıyoruz. Bu kapsamda Bakanlığımızın vermiş olduğu yüzde 50 oranında hibe desteği ile üreticilerimiz kapama bahçe tesisi kurmakta zorlanmıyorlar. İl ve İlçe Müdürlükleri olarak üreticilere her türlü konuda desteğimiz devam ediyor." dedi.

Ayvanın protein ve mineral açısından çok zengin bir meyve olduğunu ve birçok hastalığa iyi geldiğini de vurgulayan Çebi, "Ayva, protein, şeker, organik asit, demir, bakır, potasyum gibi mineraller ve A, B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengin bir meyvedir. Tohumları ise yağ ve protein içermektedir. Birçok hastalığa şifa olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarına iyi gelir. Şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker hastaları tarafından da yenilebilen bir meyve olan ayva; meyvesi, yaprağı, çiçeği hatta tohumları ile son derece faydalıdır" şeklinde konuştu.

Hasat çalışmaları sırasında bahçe sahibi Süleyman Karadeniz ile konuşan Vali Erdoğan Bektaş, üreticilerin bu tür kapama bahçe tesisi kurmaya yönelik adımlarının daha da ilerlemesi gerektiğini vurgulayarak, "Manisa bereketli toprakları ile her türlü meyve yetiştirmeye uygun bir il. Bunlardan biride Alaşehir ilçesindeki ayva yetiştiriciliği. Doğal koşulların imkan sağlaması ve üreticilerin de bu durumu avantaja çevirerek üretim yapması, ilçenin dolayısıyla ilin kalkınmasına olanak sağlıyor. Çiftçinin kaliteli ürün üretmesi, pazarlama sorununu ortadan kaldırdığı gibi ürün daha dalındayken alıcının, üreticiye ulaşmasına imkan sağlıyor." dedi.

Vali Bektaş, ayvanın sofralık tüketiminin yanı sıra daha birçok alanda da kullanıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Ayva yaprakları, boya ve kozmetik sanayinde, tıpta da ilaç yapımında kullanılmaktadır. Ayva, sofralık tüketiminin yanı sıra reçel, jel, marmelat ve meyve suyu olarak da değerlendirilmektedir. Ayrıca pektin ve tanen açısından endüstri alanında da kullanılmaktadır.

Hasat çalışmaları sonrasında Vali Bektaş ve beraberindeki heyet Alaşehir'deki üzüm ve erik işleme tesislerini ziyaret ederek, işletme sahiplerinden tesis hakkında bilgiler aldı.

İHA

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.