Kasaplar Odası Başkanı Yalçındağ, kışın normal seyreden beyaz ve kırmızı et fiyatlarının, yaz aylarında mangal sezonuyla birlikte yüzde 200 arttığını söyledi
Türkiye Kasaplar Federasyonu ve Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, ramazan ayında tavuk etlerine gelen dönemsel zamların keyfi ve sebepsiz olduğunu belirterek sorumlusu olarak Et Tebliği'ni işaret etti. Yalçındağ, tebliğin tekrardan düzenlenmesi için Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de bizzat direktif verdiğini, kasapların şimdi gerçekleştirilecek yeni düzenlemeyi beklediğini söyledi.
"3 KANAT BUHARLAŞIYOR MU?"
But ve kanat kısmından oluşan mangallık et fiyatının kışın normal seyrinde ilerlediğini fakat havaların ısınması ve mangal mevsiminin açılmasıyla astronomik derecede arttığına dikkat çeken Yalçındağ, "Üretiminde hiçbir sıkıntı olmamasına ve ihtiyacımızın çok üstünde üretim olmasına rağmen tavuk eti talep gördüğü noktada zam görüyor. En çok sıkıntısını çeken halk da 50 liraya mal edebileceği pikniği 100 liraya mal ediyor. Nasıl oluyorsa artık sanırım tavukların kışın 4 tane kanadı oluyor yazın kanatların 3'ü buharlaşıyor. Türkiye'de hiçbir şeyin fiyatı mevsimsel olarak yüzde 100- 200 artmıyor. Ortada sebepsiz ve keyfi fiyat artışlar var" dedi. Bu artışların 2 sebebi olduğu görüşünü dile getiren Yalçındağ, "Bunlardan biri Et Tebliği. Bu Et Tebliği bize tavuk eti parçalamayı yasaklatırken, üretici firmalara serbest kılıyor. Bu durumda da tek satıcı pozisyonuna giren firmalar fırsatı değerlendirerek kendi parçaladığı etleri yüksek fiyattan satıyor, zararını da vatandaş çekiyor" diye konuştu.
"BİTER BİR DAHA ALIRSIN"
Et Tebliği'yle birlikte paketlenmiş etin muhafazasının da zorlaştığını öne süren Yalçındağ, şunları söyledi: "Seçme ve istediğin kadar alma hakkın yok. Paketin içindeki kadar almak zorundasın. 2 kişiysen 2 kişilik almalısın, niye 4 tane almaya mecbur tutuluyorsun ki? Biter bir daha alırsın."
TÜKETİCİLERİ KDV İNDİRİMİ RAHATLATIR
Et ürünlerindeki katma değerin de önemli bir sorun olduğunu söyleyen Yalçındağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Etlere uygulanan yüzde 8 KDV, yüzde 5'e indirilse etiket fiyatlarında 3-4 liralık bir indirim söz konusu olur ve anında da müşteriye yansır. Et temel bir gıda olmasına rağmen pahalı ürün, KDV de eklenince iyice pahalı oluyor. Temel gıdalardan bir diğeri olan ekmek gibi yüzde 1'e indirilmesi gerekiyor. Etteki 3-4 liralık KDV'nin kaldırıldığını düşününce 1 kilo et aldığında yanında 2-3 tane de ekmek parası cebinde kalmış olacak. Ya da bir salata, yoğurt alacaksan onun parası cebinde kalacak. 1 paket bakliyat alır ona göre yemeğinizi de yaparsınız. Bir yandan diğer sektörü de hareketlendiriyorsunuz. Biz sağlıklı nesil yetiştireceksek sağlıklı beslenmeliyiz. Et sektöründeki KDV indirimi sektörü de rahatlatır tüketiciyi de. Ekmekte yapıldı. Ette niye yapılmıyor?"
Sabah