2016 yılı sonuna kadar kurulacak lisanlı depolara hasat zamanında ürününü veren çiftçi, karşılığında aldığı lisans belgesiyle ürününü istediği zaman değerinde satma imkânına kavuşacak.
Ürünü değerinin altında satmamak için aylarca evinde saklamak zorunda kalan Karadenizli fındık üreticilerine ‘lisans’ çözümü getiriliyor. Giresun’da temeli atılan ve 2016 sonuna kadar tamalanacak olan lisanslı depolarda çiftçinin ürünü aylarca hatta yıllarca saklanabilecek. Bölgede kurulacak 2. El fındık borsasında üretici istediği an fındık lisansını göstererek ürününü satabilecek. Uygulamayla evde fındık saklama dönemi son bulurken, üretici ürününü değerinde satma imkanına kavuşacak.
TEMİNAT GÖSTEREBİLECEK
Lisanslı soğuk hava depolarıyla üreticinin fındığının küflenme, kurtlanma, çalınma riskini ortadan kaldıracaklarını belirten AK Parti Giresun 1. Sıra Milletvekili Adayı ve eski gümrük ve ticaret bakanı Nurettin Canikli, “Fındık üreticileri hasat sezonunda ucuza ürününü satmak istemediği için evde aylarca saklıyor. Çoğu kez evde uygunsuz koşullarda saklanan bu fındıklar çürüyor, kurtlanıyor ve ya çalınıyor. Şimdi temelini attığımız lisanslı depolarla üretici hasat sezonunda fındığını bize getirip yerine lisans belgesi alacak. Bu belgeyle yıl içerisinde istediği dönemde ürünü satma imkanı bulacak. Bu belgeyi bankaya teminat olarak bile gösterebilecek” diye konuştu.
OSB'YE 180 TALEP GELDİ
Nurettin Canikli, Karadeniz Bölgesi’nin ekonomisi ve istihdamında fındık üretiminin büyük rol oynadığını söyledi. Son dönemlerde fındığa dayalı çikolata fabrikalarının da bölgede kurulduğunu dile getiren Canikli, “Sadece fındık ve çikolataya dayalı bir sanayi Giresun ekonomisini ayağa kaldırmaya yetmiyor. Bu nedenle 57 tesis kapasiteli ikinci OSB’de teknolojiye dayalı, yüksek katma değere sahip sanayi yatırımlarını da çekmeyi planlıyoruz.Şuana kadar 180 firmadan talep geldi” dedi.
Akşam