LİSANSLI DEPOCULUK İÇİN GERİ SAYIM

Kuru kayısıda lisanslı depo kurulumu projesi kapsamında Malatya Ticaret Borsasında Meclis Toplantısı yapıldı. Toplantıda lisanslı depoculuğun tarımsal piyasalar üzerindeki etkisinden, dünyada lisanslı depoculuğun öneminden ve lisanslı depoculukta amaç ve sisteme uygun ürünler ele alındı. Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop, ABD'de bundan 100 yıl önce lisanslı depoculuk faaliyeti yürütüyor. Polonya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi ülkeler bile sistemi kullanıyor dedi

Kuru kayısıda lisanslı depo kurulumu projesi kapsamında Malatya Ticaret borsasında Meclis Toplantısı yapıldı. Toplantıda lisanslı depoculuğun tarımsal piyasalar üzerindeki etkisinden, dünyada lisanslı depoculuğun öneminden ve lisanslı depoculukta amaç ve sisteme uygun ürünler ele alındı. Toplantıya Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop ve konuyla ilgili Uzmanlar katıldı. Vali Toprak, "Ticaret borsasın gelmemizin sebebi, lisanlı depoculuk hakkında neler düşünülüyor, yapılan çalışmalar neyi içeriyor, bunun yanında Büyükşehir Belediye Başkanlığının, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın bu konudaki yaklaşımları nedir? Önemli bir ürün olan ve şehrimize ait kayısının lisanlı depoculuğun ne gelir elde edebileceği, ne gibi alt yapı hazırlamak gerektiği konusunu masaya yatırmış olacağız" ifadelerini kullanırken Fırat Kalkınma Ajansı Mesut Öztop, "ABD'de bundan 100 yıl önce lisanslı depoculuk faaliyeti yürütüyor. Polonya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi ülkeler bile sistemi kullanıyor" dedi.

DÜNYADA LİSANSLI DEPOCULUK

Kuru kayısıda lisanslı depo kurulumu projesinin sunumunu yapan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Öztop lisanslı depoculuğun tarımsal piyasalar üzerindeki etkisinden ve lisanslı depoculuğun dünyadaki önemine değinerek şunları söyledi, "Lisanlı depoculuk özellikle tarım piyasalarında yapılan bir uygulamadır. Tarım Piyasalarının Özelliklerine baktığımızda; Piyasaya arz dönemi kısa olan ürünler tarımda geçerlidir. Belli bir hasat döneminde ürünler piyasaya arz olunuyor. Ancak talep yıl boyunca devam ediyor ve burum fiyatlarda bir dengesizlik çıkarıyor. Arz dönemin fiyatlar düşük, yıl sonunda ise fiyatlar yükseliyor. Üreticimiz küçük ölçekli olduğu için finansal anlamında yetersizler. Kayısı için konuştuğumuzda depolarda bekletmek yok denecek kadar az. Hasat dönemin satma yoğunluğu içerisindeyiz. Yine ticaret ve sanayi anlamında da aynı sıkıntı yaşanıyor, finansal ve depo yetersizliği gibi. Dünya'ya baktığımızda ABD'de 1916 yılında lisanslı depo kuruluyor. Yani bizden 100 yıl önce bu işe girmişler. ABD'de federal düzeyde 863, eyalet düzeyinde 6.937 lisanslı depo faaliyet göstermektedir. Polonya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi eski doğu bloku ülkelerinde bile lisanslı depoculuk sistemi bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

LİSANSLI DEPOCULUKTA AMAÇ.

Lisanslı depoculuğun amaçlarından ve yapılması gerekenlerden bahseden Öztop şunları ifade etti, "Lisanslı depoculukta amaç, "Tarım ürünlerinin; ticaretini kolaylaştırmak. Depolanması için yaygın bir sistem oluşturmak. Kalitesinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından saptanarak ve kalitesine göre sınıflandırılarak depolanmasını sağlamak. Emniyetini sağlamak ve kalitesini korumak, Mülkiyetini temsil eden ve elektronik ortamda alım ve satışını sağlayan ürün senedi çıkartmak. Ürün senedi sahiplerine kredi yoluyla finansman sağlamaktır. Lisanslı depoculuk sisteminde konu ürünler; Hububat, Baklagiller, Yağ tohumları, Pamuk, Fındık, Zeytin, Zeytinyağı, Kuru Kayısı gibi ürünlerin mevzuat altyapısı tamamlanmıştır. Lisanlı depoculuk yapabilmek için Gümrük ve Ticaret bakanlığından lisans verilmesi, bakanlıkça lisans için bir Anonim şirketinin bulunması gerekir. Şirketlerin kurulacak depoya göre sermayesinin olması gerekir. En az 5 bin top lisanslı bir depo yapılabilir. Kurulduğunda şirketin 1 milyon sermayesinin olması gerekir. Lisanslı depoculuk faaliyeti için bakanlıktan ilk önce lisans alınması, sonrasında için ürün depo kapasitesinin ürün rayiç bedelinin yüzde 15 oranında teminat göstermesi gerekiyor. Tesisler ve depo alanları için sigorta gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Son Söz
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.