Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin "Lice Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi" kapsamında yaptırdığı toprak analizlerinde, Lice toprağının, organik tarım yönünden, Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahip olduğu ortaya çıktı.
Toprak analizlerinin sonucunu değerlendiren Doç. Dr. Gültekin Özdemir, üreticilere arazilerinde hangi bitkilerin yetiştirilmesi gerektiği konusunda önerilerde bulunacaklarını açıkladı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı'nın geçen yıl eylül ayından bu yana yürüttüğü, "Lice Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi" kapsamında düzenlediği eğitim çalışması devam ediyor. Lice Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde iki gündür süren eğitimde konuşan Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gültekin Özdemir, Lice'nin 21 mahallesindeki tarım arazilerinde yapılan toprak analizlerinin sonucunu değerlendirdi. Özdemir, Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü proje kapsamında Lice'de yapılan toprak analizlerinde 277 toprak örneğinde 28 farklı değere ulaşıldığını belirtti. Özdemir, "Türkiye topraklarının organik madde miktarları incelediğinde, toprakların yüzde 88'inde topraktaki organik madde miktarı yüzde 2'nin altında, yüzde 7'sinde ise bu değer yüzde 3-4 arasındadır. Lice'de proje kapsamında yapılan analizler sonucunda bu değerin yüzde 3-4 arasında olduğu belirlenmiştir. Bu değer, Lice ilçesinin toprak özellikleri yönünden organik tarım için oldukça elverişli bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Analizlerden elde edilen değerler dikkate alınarak, ilçede organik bitkisel üretim yönünde yapılacak üretim faaliyetlerine öncelik verilmelidir" dedi.
"ÜRETİCİLERE DESTEK OLACAĞIZ"
Analizlerin sonucu doğrultusunda, üreticiye arazilerde hangi bitkilerin yetiştirilmesi gerektiği konusunda önerilerde bulunacaklarını dile getiren Özdemir, yine toprak analizlerinde toprakta eksik olduğu tespit edilen özelliklerin tamamlanması için de üreticilere destek olacaklarını kaydetti. Organik tarımın en önemli ayağının gübreleme olduğunun altını çizen Özdemir, "Organik gübre doğal yollardan hayvan ve bitkilerden elde edilebilir. Bu şekilde elde edilen gübreler toprağa da zarar vermez" diye konuştu.
"KİMYASAL İLAÇ TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİYOR"
"Organik Sebze Yetiştiriciliği" konusunda sunum yapan Ziraat Mühendisi Erhan Akalp de, Lice'de daha çok domates üreticiliğinin yaygın olduğunu, geçen yıl birçok arazide zararlı farklı renklerde "canavar otların" görüldüğünü belirtti. Sebze yetiştiriciliğinde kimyasal ilaç kullanımının toprağa zarar verdiğini ve verimsizleştirdiğini vurgulayan Akalp, bunun yerine farklı ürün yetiştiriciliğiyle toprağın zararlı otlardan temizlenebileceğini ifade etti. Türkiye'de organik fidelerin bulunmadığına dikkat çeken Akalp, "Organik tarım için fidelerde çiftçi tarafından üretilmelidir. Organik fidecilikte hayvansal gübrelerde önemli bir yer tutar. Lice hayvansal gübre konusunda da zengin bir coğrafyadır. Hayvansal atıklar değerlendirilmelidir. Hatta hayvansal atıklardan gübre oluşturup satışını da gerçekleştirebilir" ifadelerinde bulundu.
"İLAÇLAMAYA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR"
"Organik Tarımda Hastalık ve Zararlı Kontrolü" konusunda bilgi veren Doç. Dr. İnanç Özgen ise zararlı böceklerle komple mücadele etme gibi bir sorunun olmaması gerektiğini, ilaçlamalardan önce çeşitli uygulamalar yapmanın daha uygun olduğunu söyledi. Zararlı böceklerle mücadelede toprak için önemli olan böceklerin de yok olduğuna dikkat çeken Özgen, "Bu yüzden ilaçlamada bu kriterlere dikkat edilmesi gerekir. Toprakta yararlı böceğin yok olması, organik tarıma da zarar veriyor" dedi.
"TOPRAK VERİMLİLİĞİNİ ESAS ALAN ÜRETİM"
"Organik Tarım Mevzuatı ve Yasal Süreçler" konulu bir sunum yapan Devrim Vural da, organik, ekolojik, biyolojik tarımın kimyasal gübre ve pestisit gibi dış girdiler kullanılmaksızın yapılması gerektiğine işaret etti. Organik tarımın sürdürebilir verimliliğe dayalı, çevre ve insan sağlığına zarar vermeden, toprak verimliliğini esas alan bir üretim biçimi olduğunu belirten Vural, organik tarımın üretimden tüketime kadar her aşamasının kontrollü ve kayıtlı bir sertifikalandırmayla gerçekleştirildiğini söyledi. Organik tarımda kontrol ve sertifikasyonun, tüm ulusal ve uluslararası standartların belirlediği ölçülerde ilerlediğini kaydeden Vural, mevzuata dikkat çekti
İHA