Giresun'un Dereli ilçesinde orman köylüleri, üst kısmı kesildikten sonra doğada çürümeye terk edilen kütüklerde istiridye mantarı yetiştiriyor.
Ordu-Giresun Orman Kooperatifleri Birliği, Giresun Orman İşletme Müdürlüğü ve Dereli Kaymakamlığı iş birliğiyle, "Doğal Ortamda Kayın Mantarı Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında, Akkaya köyünde istiridye mantarı yetiştirilmeye başlandı.
Yaklaşık bin 500 rakımda 30 hektar ormanlık alanda kütüklerde yetiştirilen mantarla, geliri az orman köylüsüne ekonomik katkı sağlanması hedefleniyor.
Tamamen doğal ortamda yetiştirilen mantarların, 10 ton üretime ulaşılması halinde Avrupa'ya ihracı da amaçlanıyor.
Projenin, Giresun ve Ordu'da yaygınlaştırılması planlanıyor.
Ordu-Giresun Orman Kooperatifleri Birliği Başkanı Abdullah Güven yaptığı açıklamada, atıl durumdaki kayın kütüklerinden yararlanmak amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Doğadaki kütüklerin faydasının olmadığını belirten Güven, "Bunu yaygınlaştırdığımızda 38 kooperatifte 800 kişiye iş imkanı düşünüyoruz. İnşallah Ordu ve Giresun'da bu işin tamamını yaparız. Yıllık 30 ton civarında üretim planlıyoruz. Genelini düşünürsek, 30 kooperatiften 120 ton gibi bir mantar üretimi olacağını, bunun da gelir getireceğini düşünerek bu işi başlattık" dedi.
Güven, istiridye mantarını piyasada perakende 7 liradan satabildiklerini bildirdi.
- "Çürüyen kütük, mantarın büyüme ortamını oluşturuyor"
Proje danışmanı, orman mühendisi Ali Hıdır ise Doğu Karadeniz'in tamamında yetişen kayın ağaçlarının kesiminin Orman Genel Müdürlüğünce yapıldığını ifade ederek, "Ormanda kalan ağacın dip kütükleri, tamamen çürümeye terk ediliyordu. Bunlar, çürümeye başlama aşamasında mantarın büyüme ortamını oluşturuyor" dedi.
Akkaya köyünde 30 hektar alanda bu yöntemle mantar yetiştirmeye başladıklarını belirten Hıdır, şöyle konuştu:
"Bundan birkaç ay önce tohumları getirerek ekim yaptık. İç kısımlarına yerleştirdik ve kapattık. Yapılan işlem bu kadar basit. Mantarın, arazi şartlarında ve dip kütüklerde olgunlaşmasıyla, üretime geçildi. Bunun diğer kayın mantarından farkı, renk olarak biraz daha koyu olması. Bu da çok ciddi bir aroma sağlıyor. Zaten mantarda aranan birinci özellik aromadır. Bu da bu mantara ekonomik olarak değer katıyor."
Bu mantarın zehirleme riskinin de bulunmadığını kaydeden Hıdır, uygulamayla, gelir seviyesi düşük, sosyal açıdan dezavantajlı orman köylüsünün kazanç sağlayacağını sözlerine ekledi.
Haber 7